Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE IM BILO SPASA

Presušio dio toka rijeke Like, uginule stotine riba

rijeka Lika (1)
Foto: Iva Vidović/VLM
1/9
30.09.2011.
u 14:03

Ribolovci kažu da se ništa nije moglo učiniti. Ovaj scenarij bio je neizbježan.

Smrad uginule riječne ribe užegle na popodnevnom suncu, napola pojedene i raskomadane, širi se kanjonom rijeke Like gdje je suša ove godine bila glavni egzekutor na stotine riba.

Scenarij je to koji mještani ne pamte posljednjih tridesetak godina i koji je rijetkost za tu rijeku dugu 78 kilometara, od kada je krajem 60-ih izgrađeno umjetno jezero Kruščica i postavljena brana u Kosinju.

Oko kilometra duga pustinja kanjona rijeke na predjelu Budak nedaleko od Gospića posljednjih dana postala je izletište mnogih radoznalih prolaznika koji ne žele propustiti jedinstvenu priliku i prošetati se dnom rijeke.

Prizor je kao iz filmova apokalipse, a neugodan smrad ribe koji se širi samo doprinosi jezivom osjećaju dok se korača po suhoj muljevitoj zemlji korita. Zajednički, u jatima, uginule su male ribe poput klenova, grgeča, crvenperke i bjelice, no među njima našli su se i mladi somovi, štuke, potočni rakovi...

Tamo gdje je dno za koji centimetar dublje, stvorile su se dvije lokve u kojima, zajedno s mrtvima, plivaju male ribe kojima uz jako sunce vrijeme također curi. Ni vremenska prognoza za idućih sedam dana ne najavljuje kišu za gospićko područje.

Ribolovci kažu da se ništa nije moglo učiniti. Ovaj scenarij bio je neizbježan. Posebice zato što su na dva mjesta, u koritu ispod mosta u Budaku u ponedjeljak pronađene eksplozivne naprave: ručna bomba M-52 s oštećenim osiguračem, zaostala iz Domovinskog rata te metalna ručna bomba iz Drugog svjetskog rata. To predstavlja dodatnu opasnost za one koji su željeli mrežom iz preostalih lokvi izvući živu ribu i odnijeti je nekoliko metara dalje gdje rijeka nije presušila.

Iz presušenog korita neće se ukloniti ni mrtva riba jer postoji velika opasnost da netko nastrada od zaostale mine s obzirom na to da je na tom mjestu, kod mosta u Budaku, za vrijeme Domovinskog rata bila linija razdvajanja, a zaostalog streljiva je mnogo.

Ivan Stilinović i Dane Kruljac iz ŠRU Gospić kažu da su posljednje suše ovakvih razmjera zabilježene 1971. i 1984. godine. Cijeli slučaj prijavili su nadležnim službama, svakodnevno prate razvoj situacije na terenu koji nije nimalo bajan. U posljednja 24 sata vodostaj rijeke pao je za jedan metar. Ipak, optimistični su jer, kažu, velikoj ribi instiktivno je povlačiti se za vodom te do katastrofalnih scenarija neće doći. "Krivac" za ovu situaciju su, kažu, i razrušene brane, koje umjesto da drže rijeku, propuštaju i ostavljaju ribe na suhom. Brane bi se trebale obnoviti da rijeka ne bi presušila.

Elementarna nepogoda nije proglašena. Iz županije kažu da im nitko slučaj nije prijavio niti je itko od ovlaštenih za to područje tražio da se proglasi elementarna nepogoda. Procjene ove štete i pomora ribe, koju mlađi Ličani ne pamte, stoga za sada neće niti biti.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
15:26 30.09.2011.

čudi me da iz sabora nisu unajmili nekog da im dovuku crvenperke da se malo omaste

OG
Oger
15:46 30.09.2011.

\"........ mlađi Ličani ne pamte...\" Poznaju li oni uopce svoju vlastitu rijeku? Zasto unistene brane? Oni koji su ih postavili su tocno znali zasto su ih postavili. Lika ima daleko brzi odtok vode jer se spusta u ponor. Uostalom, bolili me glava. Licanima smrdi.

DE
denderi
14:21 30.09.2011.

mogli ste vatrogasnom cisternom dovući vodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije