Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužbe hrvatske i srbije

Presuda za genocid do veljače iduće godine

sud
Foto: Reuters/PIXSELL
02.11.2014.
u 19:00

Presuda o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid bit će donesena do veljače 2015., najavio je predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ) Peter Tomka podnoseći izvještaj o radu tog suda na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u četvrtak u New Yorku.

Hrvatska diplomacija pod vodstvom ministrice Vesne Pusić izložena je sve glasnijim kritikama s raznih strana političkog spektra zbog toga jer je bespogovorno i bez prethodnog obrazloženja javnosti pristala na to da se preživjelim članovima obitelji Slobodana Miloševića odmrzne imovina koju eventualno imaju na području EU. Vijeće EU prošloga je tjedna ukinulo odluku o zamrzavanju imovine, donesenu 2000., a s obzirom na to da je ukidanje moralo biti jednoglasno, Hrvatska je mogla, da je htjela, uložiti veto.

Tomašić: A porijeklo imovine?

– Hrvatska je trebala imati izdvojeno mišljenje, ako ne i biti protiv – izjavio je jučer za Večernji list Tonino Picula, SDP-ov europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova.

– Mislim da se EU trebao suzdržati od ovoga poteza, barem dok je na snazi Interpolova tjeralica, izdana na nalog Srbije, protiv Mirjane Marković. A Hrvatska je u svakom slučaju trebala imati izdvojeno mišljenje jer je još uvijek otvorena naša tužba protiv Srbije zbog genocida – dodao je Picula.

Protiv odluke Vijeća EU i protiv hrvatskog šutljivog pristanka javno su prosvjedovali i europarlamentarci Andrej Plenković (HDZ) i Ruža Tomašić (HSP AS).

– Je li ovo pravedno prema građanima Srbije koje je Miloševićev režim, osim guranja u ratne poraze, također i sustavno opljačkao. Vijeće EU je nažalost poslalo poruku da se zločin isplati – poručila je Tomašić, koja je poslala i službeno pitanje Europskoj komisiji o tome je li Unija istražila porijeklo imovine obitelji Milošević te gdje se točno u EU nalazi imovina na koju bi se mogla odnositi ova odluka o odmrzavanju.

U obrazloženju odluke Vijeća EU navodi se da 13 osoba s originalne liste (od kojih su tri u međuvremenu preminule) više ne predstavlja prijetnju “konsolidaciji demokracije”. Osim Miloševićeve udovice i djece, koji se skrivaju u Rusiji, na listi su i ratni zločinci Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić.

Administrativna procedura

– Radi se o administrativnoj proceduri u kojoj nema rasprave. Miloševićeva krivnja za agresiju na Hrvatsku nije se promijenila ovom odlukom – rekla je jučer Danijela Barišić, glasnogovornica ministrice Vesne Pusić.

>>Odluka o tužbi i protutužbi Hrvatske i Srbije za genocid bit će objavljena do veljače

>>Ogorčen ukidanjem sankcija Miloševićevoj obitelji: Srbija pokazala da se zločin isplati

Komentara 15

RO
rotterdam49
20:45 02.11.2014.

Ponovo Pusicka pomaze braci u Srbiji bez ikakve konzultacije,pa cijaje ona ministrica? Jadni mi tko nas predstavlja u svijetu.

TT
tTony
21:02 02.11.2014.

nije to puzicka podrzala na svoju ruku pogledajte krug oko milanivica i yosipovica ako hrvatima nije razotkriveno koliko je hrvatsko drustvo neslobodno i politicki vodjeno protivno svih hrvatski nacionalni interesa pitajmo se koje osjko krila opce hrvatsko dobru

NA
Nadalinaaa
20:59 02.11.2014.

Ne bi nas čudilo da je tražila da EU Miloševićima plati odštetu. Ipak je to ministarka regiona s podrškom od 1,5% u Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije