Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVUKAO NOVAC

Presreo mu elektroničku poštu i prevario za nekoliko desetaka tisuća kuna

Hakeri
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
25.08.2020.
u 11:00

Svijet interneta postao je vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce i napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana, vlasnika obrta i raznih tvrtki izvukli novac ili vrijedne financijske informacije, upozorava policija.

Od 24. do 30. lipnja ove godine nepoznati počinitelj je pomoću zloćudnog računalnog programa presreo e-poruke između 65-godišnjeg vlasnika obrta iz Gornje Dubrave i tvrtke iz Kine, od koje naručuje repromaterijal za izradu svojih proizvoda.

- Prevarant je potom naveo oštećenog vlasnika obrta da početkom srpnja ove godine uplati nekoliko desetaka tisuća kuna na broj računa koji ne pripada kineskoj tvrtki s kojom posluje.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti opisanog kaznenog djela računalne prijevare te otkrio počinitelj - kažu u PU međimurskoj. 

Svijet interneta postao je vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce i napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana, vlasnika obrta i raznih tvrtki izvukli novac ili vrijedne financijske informacije, upozorava policija. Taktike kojima koriste postaju sve inovativnije i sve teže ih je otkriti.

- Stoga, savjetujemo da dobro provjerite elektroničke adrese pošiljatelja elektroničke pošte, da ni u kom slučaju ne otvaraju privitke sadržane u elektroničkoj pošti nepoznatih im pošiljatelja, da ne odgovaraju na takve poruke, a naročito da ne uplaćuju zatražene novčane iznose te da na razne zahtjeve u primljenim porukama ne šalju svoje osobne podatke, kao ni fotografije osobnih dokumenata ili bankovnih kartica.

Također, savjetujemo da na vanjskom uređaju, odnosno tvrdom disku ili nekom drugom mediju pohranite podatke s računala, a u slučaju da ipak dođe do neovlaštenog pristupa računalnim podacima te su time podaci trajno oštećeni ili blokirani, odmah o događaju obavijestite policiju - poručuje policija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije