Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preseljenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj strateški projekt 2015.

Zbog visoke faze izgrađenosti, Medikolova zgrada u Mandlovoj ulici u Zagrebu pokazuje se kao najpraktičnije rješenje za novu lokaciju Klinike, no ako neće biti moguće Kliniku preseliti tamo, tražit će se nova lokacija, stoji u dopisu Ministarstva zdravlja
31. prosinca 2014. u 17:49 7 komentara 1285 prikaza
Siniša Varga
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministarstvo zdravlja odlučilo je Vladi RH uputiti Zaključak kojim bi preseljenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj bolesti u Zagrebu na novu lokaciju postao projekt od stručnog interesa RH u 2015. godini, stoji u priopćenju, a razlog tome je da ''Stručna javnost, liječnici i udruge roditelja već dugo upozoravaju kako je lokacija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj bolnici u Zagrebu neprimjerena za potrebe liječenja malih pacijenata'', rekao je ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga prilikom današnjeg posjeta Klinici.

Ministarstvo zdravlja naručilo je Inicijalnu analizu tzv. Nove klinike za dječje bolesti, kao i Procjenu vrijednosti nekretnina u Klaićevoj, ali i nedovršene Medikolove bolnice u Mandlovoj, kako bi projekt preseljenja doveli u što viši stadij dovršenosti.

Zbog visoke faze izgrađenosti, Medikolova zgrada u Mandlovoj ulici u Zagrebu pokazuje se kao najpraktičnije rješenje za novu lokaciju Klinike, no ako neće biti moguće Kliniku preseliti tamo, tražit će se nova lokacija.

Kada Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa, nakon procjene potraživanja Republike Hrvatske prema Medikolu i svojih procjena vrijednosti nekretnina daju suglasnost za projekt, Ministarstvo zdravlja nastavit će s pripremama preseljenja na tu lokaciju. U protivnom, Ministarstvo zdravlja će u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom tražiti druga rješenja za preseljenje u Gradu Zagrebu, jer je nužno da Klinika za dječje bolesti dobije novu, bolju zgradu adekvatnu za skrb o djeci, naglasio je ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga.

''U nastojanjima da dugoročno riješimo pitanje lokacije i kapaciteta Klinike, imamo potporu struke i osoblja bolnice, udruga pacijenata poput Sanusa, Krijesnica i ostalih koje već dugo upozoravaju na probleme i nedostatke u bolnici, kao i zaposlenika same bolnice'', izjavio je ministar zdravlja prim. dr. Varga prilikom obraćanja okupljenim zaposlenicima.

Upravo su oni dali jedinstveno mišljenje kako bi preseljenje Klinike osiguralo dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu djeci i mladima te omogućilo daljnji stručni razvoj i uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka. Dodatno, to bi omogućilo i primjenu suvremenih dostignuća medicinske znanosti i tehnologije kao i specifičnih nužnih oblika zdravstvene zaštite poput palijativne skrbi dječje dobi.

Nova Klinika za dječje bolesti trebala bi se prostirati na površini od sedamnaest tisuća četvornih metara, s četiri operacijske dvorane, još dvije operacijske dvorane za dnevnu kirurgiju, dvjestotinjak ležaja, objedinjenim hitnim bolničkim prijamom te odjelima i pratećim službama.

Financijski okvir bit će pripremljen nakon donošenja Zaključka i procjene vrijednosti svih nekretnina. Za navedeni projekt sredstva će biti osigurana iz sredstava EU fondova i Državnog proračuna sukladno dinamici realizacije.

>> Božićni dar djeci iz Klaićeve – konačno riješen problem prostora za fizikalnu terapiju

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
 • Avatar ambientocclusser
  ambientocclusser:

  Lopino jedna, zašto se forsira premještaj privatniku medikolu, a onolika sveučilišna bolnica zjapi zapuštena? Opet će se smuljati stotine milijuna kuna pod krinkom plemenitog čina.

 • novo vriijeme:

  Potrebno je preseliti kliniku to je neupitno, ali to je samo kap od onoga što u zdravstvu treba provesti a nije se provelo godinama. Organizirana skupina visokorangiranih liječnika šarenih stranačkih iskaznica je isplela cijelu mrežu koja crpi u svoje džepove ... prikaži još!ve zdravstveni novac na razne neprihvatljive načine i ne dozvoljava izgradnju kvalitetnog sustava upravljanja kako ima svaka pristojnija zemlja u svijetu. Zato Varga neće uspjeti u izdvajanju HZZO-a. Može nešto frizirati ili lagati ali pravopg financijskog rezultata neće biti i to kažu i Svjetska banka i Lalovac. varga sam će uništiti sviju karijeru

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Seoba iz bolnice do travara i baba-vračara.