Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Presečki: Maslinari ubiru vrhnje, a bučino ulje uvijek je u zapećku

'varazdin/medjimurje, 16.03.2010., varazdin, sef misije europske unije u hrvatskoj paul vandoren posjetio je usluznu uljaru presecki u cargovcu kao korisnika projekta p.o.t. financiranom od strane eur
'Marko Jurinec/PIXSELL'
16.03.2010.
u 13:30

Uljara Presečki uspjela je naći svoje mjesto na tržištu, a bučino ulje izvozi čak i u Austriju, kolijevku koštica

Uslužna uljara Presečki iz Cargovca među 17 je obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Varaždinske županije koja sudjeluju u projektu P.O.T., koji je financirala Europska unija. Iako poljoprivrednici nisu imali nikakve izravne novčane koristi od projekta, vlasnik uljare Zdravko Presečki kaže da su dobili dragocjeno znanje.

- Imamo iskustva iz Austrije, koja je kolijevka prozvodnje koštica, a samim tim i bučina ulja. No, kao uljara koja proizvodi bučino ulje nismo mogli dobiti nikakve poticaje iz programa SAPARD, a sada ni iz programa IPARD, jer ga resorno ministarstvo nije uvrstilo u programe. Uvijek se naglasak stavlja samo na masline i maslinovo ulje, a mi smo uvijek u zapećku - kaže Z. Presečki. Njegova obitelj uljaru ima dvije i pol godine i uspjeli su pronaći svoje mjesto na tržištu jer, kaže Presečki, imaju vlastite sirovine.

 

- To nam je omogućilo da u dvije i pol godine nabavimo sve potrebne strojeve, za vađenje, pranje i sušenje koštica, za preradu... Varaždinska županija dala nam je vjetar u leđa, dobili smo neke novce. Nije to bio velik iznos, ali za nas je značajna svaka kuna. Od općine Vidovec nismo dobili ništa. Ipak borit ćemo se i dalje, imamo za to prostora. Uspjeli smo se izboriti za tržište u Austriji, u koju mjesečno sada izvozimo 800 litara bučina ulja. Na dobrom smo putu - ističe Z. Presečki.

 

Kao i svi poljoprivrednici, i obitelj Presečki osjeća krizu, no ipak su u posljednje dvije godine zaposlili još četvero ljudi, a ove će godine zaposliti dvoje ili troje. Zbog zapošljavanja kandidirali su se za dobivanje državnih poticaja, no nisu ih dobili.

 

- Trudimo se biti konkurentni, zapošljavamo, no shvatili smo da se poticaji, osobito oni iz mjere VI dijele po političkoj liniji, i to nas boli. O poticajima se u posljednje vrijeme mnogo govori, troše se milijarde, no pitanje je kamo one odlaze. To nitko u našoj državi dosad nije istražio - ističe Presečki.

 

Smatra i da su varaždinski, odnosno hrvatski poljoprivrednici potpuno nespremni za ulazak u Europsku uniju. - Na nedavnom forumu o poljoprivredi u Varaždinu stručnjaci iz Austrije i Slovenije rekli su nam da ćemo u Europu ući kao janje na klanje. Ni za što nismo spremni, a to je zato što pregovaraju nestručne osobe, koje nisu nikad živjele na selu i nisu nikad disale sa zemljom. U Bavarskoj je, primjerice, ministar poljoprivrede školovana osoba, ali su mu pomoćnici najjači poljoprivrednici u Bavarskoj - rekao je Z. Presečki.

Uslužnu uljaru Presečki u Cargovcu jučer je u društvu varaždinskog župana Predraga Štromara i njegovih najbližih suradnika posjetio i šef Misije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. On je istaknuo kako je Hrvatskoj na raspolaganju mnogo novca iz europskih fondova, ali ona sama mora pripremiti infrastrukturu i projekte kako bi taj novac što bolje i potpuno iskoristila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije