Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prerušeni vojnici love talibanske generale

Afganistan
AFP
10.02.2010.
u 07:30

Bradati atentatori, najvjerojatnije pripadnici Delta Forcea, upali su u grad Marjah kako bi pripremili teren za napad. Grad drže talibani, civili bježe...

Bradati atentatori duge kose, odjeveni u paštunske haljine uvukli su se potajno prije nekoliko dana u Marjah, grad na jugu Afganistana, kako bi poubijali talibanske vođe.

Nije riječ o afganistanskim plaćenicima nego o prerušenim pripadnicima američkih specijalnih postrojbi, najvjerojatnije Delta Forcea, koji fizičkom eliminacijom talibanskog vojnog vrha pripremaju teren za početak operacije Moshtarah, najveće akcije koalicijskih vojnih snaga tijekom osmogodišnjeg rata u Afganistanu.

Bukti psihološki rat

Dok se gotovo 15 tisuća američkih, britanskih i afganistanskih vojnika priprema za skori napad na najveće talibansko uporište na jugu zemlje, psihološki rat u gradu već se uvelike razbuktao.

Uz atentatore koji nastoje eliminirati vođe pobunjenika, nebo iznad Marjaha puno je NATO-ovih aviona koji na grad bacaju letke pozivajući civile na bijeg, a talibane na predaju.

Prema procjenama obavještajnih službi, u Marjahu je više od 1000 talibanskih boraca koji se trenutačno mahnito spremaju za dugotrajan otpor kopajući rovove po ulicama grada i pripremajući mine iznenađenja. Zapovjedništvo američkih snaga odlučilo je unaprijed najaviti ofenzivu kako bi civilnom stanovništvu dalo vremena da se skloni iz buduće ratne zone, ali i da im najave skori dolazak legalne afganistanske vlasti u grad koji je već godinama jedno od najjačih uporišta talibana na jugu zemlje.

– Želimo komunicirati s civilima, želimo poručiti da će legalna vlast uskoro uspostaviti sigurnost i red – rekao je za Fox News američki general Stanley McChrystal.

Izbjegavaju velike sukobe

Još otkako su 2006. godine izgubili više od 1000 vojnika tijekom operacije Medusa, talibani izbjegavaju velike sukobe i konvencionalne bitke, a svoju su taktiku utemeljili na iznenadnim napadima improviziranim eksplozivnim napravama. Ipak, velik je dio talibanskih snaga trenutačno u obruču te se pripremaju za ofenzivu tvrdeći da će Marjah braniti do posljednjeg daha.

U polupusti grad, koji su civili gotovo posve napustili, pristižu i mudžahedini iz drugih krajeva Afganistana, no koalicijske snage ne očekuju velik otpor.

– Ova je situacija već viđena prije nekoliko mjeseci kada smo zauzimali grad Naw Zad. I tada su snimci iz satelita pokazivali da talibani grade uporišta, pripremaju mine iznenađenja, no kada je počela akcija, gotovo su se svi predali. U početku smo upadali u zasjede, našli smo desetke mina, ali vrlo malo talibana odlučilo se na otvoren sukob. Ubijeno je tridesetak militanata, ali ni jedan američki vojnik nije stradao, čak nismo imali ni ranjenih – rekao je za britanski Independent visoki američki časnik, napominjući da je ova operacija vjerojatno najsloženija akcija koalicijskih snaga još od opsade iračkoga grada Falluje 2004.

Komentara 30

OB
-obrisani-
15:51 10.02.2010.

pregrst A sto bi ti mogao napraviti za opcu hrvatsku stvar?! Evo imas priliku. Samo izvoli i kazi nam.

PJ
pIavo_jezero
21:02 10.02.2010.

Crovata razveselilo me da vidim taj spot znači da se i jslam reformira

OB
-obrisani-
12:26 10.02.2010.

Kad ce ove budaletine da shvate ----------------------------------------------- Da se ideja, ne moze pobjediti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije