Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasplet

Preprodaja ulaznica za Ligu prvaka u Bandićevu uredu službena tajna

'06.02.2012., Jelkovec, Zagreb - Gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic posjetio je Osnovnu skolu Jelkovec. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/4
24.03.2012.
u 13:00

Pravo na pristup informaciji štiti Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je naložila PUZ-u da ovih dana napokon odgovori na lanjski upit

Ovih dana iz Policijske uprave zagrebačke stići će odgovor što je policija utvrdila i poduzela zbog preprodaje ulaznica za utakmice Dinama u Ligi prvaka koje smo lani u rujnu po preporuci nabavili ispod pulta u Uredu gradonačelnika Zagreba. Odgovor se očekuje nakon više od šest mjeseci!

Izvještaj DORH-u

I to isključivo zbog reakcije Agencije za zaštitu osobnih podataka kojoj smo nakon ignoriranja PUZ-a, a kako procedura određuje, uputili zahtjev za odgovor policije. Kronološki - "potraga" za policijskom reakcijom datira, dakle, iz rujna 2011. kada nismo uspjeli pismeno dobiti nikakav odgovor. Usmeno traženi razlozi tomu mogu biti priča za sebe... A 13. listopada 2011. dobili smo iz PUZ-a sljedeći odgovor: "Poštovani, temeljem napisa u medijima zatražili smo izvješće nadležne gradske institucije te ćemo o svemu poduzetom izvijestiti mjerodavno Državno odvjetništvo na daljnju odluku."

Na taj odgovor policije čekali smo dulje od mjesec dana. Kako je odgovor, ajmo tako reći, manjkav, isti dan poslali smo molbu za njegovu dopunu. Taj odgovor nismo nikada dobili.

Tada je uslijedila procedura i zahtjev spomenutoj Agenciji koja nam je ovih dana poslala svoj zaključak. Ukratko, naložili su PUZ-u da nam u roku 15 dana odgovori na upit. To je doslovno ukratko budući da je odgovor Agencije i te kako detaljan. I zanimljiv. U dijelu u kojem opisuju postupak kojim su rješavali naš zahtjev navode kako im se PUZ očitovao da su informacije koje smo tražili - službena tajna! Dakle, ono što su utvrdili i proslijedili DORH-u proglasili su iznad javnog interesa. Bez upletanja u pravo i zakone, "narodna" logika reći će da je doista teško shvatljivo tajnom odrediti trgovinu na crno u samom vrhu gradske vlasti glavnog grada zemlje.

Tko se poziva na Zakon?

No, Agencija je potom odgovorila policiji da "razlozi za neodlučivanje o zahtjevu za pristup informacijama nisu opravdani". U jednom je trenutku iz PUZ-a Agenciji došlo i objašnjenje kako se u upitu nismo pozvali na Zakon. Doista neobjašnjivo jer je pitanje može li se na prste jedne ruke nabrijati tko se uopće poziva na Zakon u komunikaciji s tijelom javne vlasti? Agencija je, potkovana nizom zakonskih članaka koje navodi policiji, utvrdila da to na što se pozivaju nije relevantno. Od dana primitka njihova zaključka PUZ će, nakon više od pola godine, napokon morati odgovoriti što je zaključio s trgovinom na crno u rujnu 2011. u uredu Milana Bandića.

Komentara 15

OB
-obrisani-
13:33 24.03.2012.

Preprodaja ulaznica za Ligu prvaka u Bandićevu uredu je službena tajna jer su pre svega dobre \"sluge\" mogle doči do karata u tim svetim nezavisnim kancelarijama Zagreba..

MA
maraton
13:42 24.03.2012.

Ćuja san da će Janša i EUJanez sa Patrion doći u Zagreb gledat Dinamo.

JM
ja-ma
13:31 24.03.2012.

Zašto se ovo sada ponovno poteže?Ah da izbori se bliže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije