Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPADNUT TANKER DONAT

Prepad pirata na hrvatski brod spriječili Francuzi

04.01.2009.
u 21:02

Skrivali su se u gliseru među ribarskim brodovima. Odjednom su se odvojili od skupine ribarica i krenuli prema nama. Mali gliser s brzom pentom, a unutra četvorica pirata s automatskim puškama. Bilo je sve samo ne lako znati da vam se žele popeti na brod. Ovo nam je sinoć kazao drugi časnik palube Ivica Rudić s hrvatskoga tankera Donat.

Pirati pokušali oteti još jedan brod kod somalske obale

Svjetske sile traže najbolju strategiju napada na somalske pirate

Piratska otmica pred nosom Pete flote

On je tijekom mirne noći bio dežuran i javio nam se na telefonski poziv te kazao kako se jutro prije toga događala prava drama u Adenskome zaljevu. Elizejska je palača objavila da je francuski vojni brod spriječio napad somalskih pirata na hrvatski i panamski tanker, te da je pri tome uhićeno 19 Somalaca i da je zaplijenjeno više jurišnih pušaka, dvije raketne rampe, dvije rakete i više tisuća litara goriva.

Najmanje četvorica među 19 uhićenih pokušala su nešto prije 8 sati po lokalnom, a nešto prije 5 ujutro po našem vremenu napasti tanker u vlasništvu zadarske Tankerske plovidbe na kojemu je bilo tridesetak članova posade. Brod je inače dug 281 metar, a nosivosti je 166 tisuća tona.


Francuski komandosi ulovili su pirate

– Ne znam koliko je piratskih brodova sudjelovalo u napadu jer je teško procijeniti koji je bio njihov, a koji ribarski. Vidjeli smo jedan brod koji je krenuo prema nama i brzo nam se približio te počeo obilaziti tanker kako bi vidjeli mjesto gdje mogu ući. No, na sreću, brzo su procijenili da im je naš brod previsok te su krenuli prema brodu koji je išao iza nas u konvoju.

Mi smo vidjeli da imaju automatske puške, a čuli smo i da su pucali kod drugog broda. Nemam informaciju je li i tamo reagirao francuski vojni brod – rekao nam je drugi časnik palube Ivica Rudić. Tijekom našeg razgovora teretni brod Donat još je bio u opasnim vodama.


Mustać: Na sreću bez posljedica

Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ivo Mustać istaknuo je kako je, na sreću, cijeli događaj prošao bez posljedica.
– Najvažnije je da se ništa nije dogodilo posadi broda. Ništa se nije dogodilo ni teretu, a ni brodu – rekao je predsjednik uprave Tankerske plovidbe. (gši)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije