Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popustili partneru

Preokret – HDZ “prepušta” Mostu i MUP i SOA-u. Opet politizacija službi?

Nikola Grmoja
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
08.01.2016.
u 15:30

Svaki dan se pojavljuje sve više špekulacija o tome tko zaista stoji iza Mostovih ambicija vezanih uz policiju i tajne službe

Hrvatska demokratska zajednica, kao predstavnik cijele Domoljubne koalicije, mogla bi na kraju biti prisiljena “predati” Mostu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Slijedom iste logike, moglo bi se dogoditi da Mostu pripadne i čelna pozicija, dakle mjesto ravnatelja, u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, SOA-i! Aktualna su to promišljanja u vrhu HDZ-a, koja su zbunjujuća, jer donedavno je tzv. represivni aparat bio HDZ-u izrazito važan. Kao i Mostu, za koji se može još uvijek samo pretpostavljati zašto je toliko jako zagrizao u policijsko-sigurnosni aparat zemlje. I iz kojih pobuda? Priča da Most želi osigurati borbu protiv kriminala zvuči prejednostavno. Stoga se svaki dan pojavljuje sve više špekulacija o tome tko zaista stoji iza Mostovih ambicija vezanih uz policiju i tajne službe.

Ponikli u MUP-u i SOA-i

Ambicije HDZ-a su razumljive, s obzirom na to da su glavni politički kadrovi HDZ-a, Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, upravo potekli iz sigurnosno-obavještajnog aparata. Oni najbolje znaju procijeniti “upotrebnu cijenu” tih sektora države. Pokaže li se točnim da je vrh HDZ-a sada spreman odreći se čelnih funkcija u tim sektorima i “pripustiti” u njih mostovce ili njihove kandidate, to može značiti samo da – ili su u HDZ-u promijenili mišljenje o važnosti tih segmenata, ili smatraju da će ionako “bajpasirati” Mostove kadrove, s obzirom na to da je uvriježeno mišljenje kako u tim sektorima postoji još mnogo onih koje su Karamarko i Brkić svojedobno “zadužili”. Rizična je to jednadžba. U svakom slučaju, u hrvatskom sigurnosno-obavještajnom aparatu sa zabrinutošću prate tu političku borbu oko nadzora nad policijom i SOA-om.

HDZ je obećao Mostu

Umjesto da te službe nastave raditi na vlastitoj depolitizaciji, u što su se javno zaklinjale sve političke opcije u državi, a naročito mostovci, aktualni rat za osvajanje hrvatskog represivnog aparata dovodi upravo do suprotnog efekta – do politizacije represivnog aparata. Pogotovu što se u području trgovanja sada našla i SOA, koja mora biti najviše “cijepljena” protiv politizacije. Za one koji su jako začuđeni nesmiljenim jurišima Mosta na te službe, valja reći da Most na tome inzistira i zato što mu je HDZ – još kad se Most lomio između suradnje sa SDP-om ili HDZ-om – obećao da će dobiti i MUP. U Mostu stoga i traže da HDZ održi obećanje. No, što se SOA-e tiče, nema potvrda da je HDZ Mostu dao jednako obećanje. Koliko je pametno nadzor i nad policijom i nad tajnim službama prepustiti, barem formalno, jednoj političkoj opciji, odgovor je jednostavan – nije pametno. Nadalje, opće je mišljenje da Most ima kadar za funkciju ministra unutarnjih poslova, najstručniji bi izbor bio Juro Martinović, no njega se već spominje i kao ministra pravosuđa. Drugi kandidat koji je, što se javnog učinka tiče, najviše sudjelovao u “kuhanju” oko nadzora nad represivnim aparatom je – Nikola Grmoja. Kojega i Smiljan Reljić javno gura za ministra policije. A najzanimljivije je što bi, kažu kuloari, Grmoju na tome mjestu “podnio” i HDZ. (!?)

>> MUP treba staviti u funkciju. Postoje indicije da je bilo zloporaba PNUSKOK-a i SOA-e 

>> Gdje su Mostu dokazi? Dosta je šupljih optužbi

Komentara 161

Avatar emigrant
emigrant
16:03 08.01.2016.

Ivankovićev tekst je na razini prosječnog komentara na nekom forumu. Znači loše.

MI
Mimizo
15:59 08.01.2016.

nitko nepušta nikome ministarstv to će biti zajednička odluka i mosta i domoljubne koalicije jer su oni sada partneri i sve če odluke donositi po potpisanom sporazumu o suradnji i moraju jedni u druge imati povjerenja a ovo jedino nene odgovara sadašnjim milanovićevim medijima jer je na pomolu izlazak države Hrvatske iz krize i vračanje ponosa hrvatsom narodu

DU
Deleted user
16:06 08.01.2016.

Kakova politizacija službi? Ovo je prava depolitiuzacija, prvi putu 25 godina udba neće imati mjesta u MUP-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije