Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR IVO STIER

'Prenijeli smo našu zabrinutost saveznicima u NATO-u i EU, koordiniramo buduće korake u politici prema BiH'

Davor Ivo Stier ministar vanjskih poslova
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
02.11.2016.
u 19:16

Bez Hrvata u BiH nema niti BiH niti europskog puta Bosne i Hercegovine, kazao je Stier

Hrvatska je u uskoj komunikaciji sa saveznicima u NATO-u i EU. Prenijeli smo im našu zabrinutost i koordiniramo s našim saveznicima buduće korake u politici prema BiH, na temelju naše politike potpore euroatlantskog puta BiH, osiguranja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, pa tako i hrvatskog naroda u BiH, kazao je ministar vanjskih poslova Davor Stier. Istovremeno, ministar Stier najavio je kako će se na sjednici Vlade donijeti i formalna odluka Vlade o ponovnom pokretanju Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.

– Znali smo da će biti izazova i otpora politici nove hrvatske Vlade koja ima artikuliranu politiku prema BiH, ali naš odgovor na te izazove je da ćemo ustrajati na toj politici, da ćemo biti usklađeni i koordinirani u Hrvatskoj i s našim saveznicama. Bez Hrvata u BiH nema niti BiH niti europskog puta Bosne i Hercegovine. Isto tako je jasno da bi bez europskog puta BiH bio ugrožen opstanak Hrvata u BiH – kazao je Stier.

Istaknuo je kako je važno da sve nadležne institucije budu koordinirane, da se rasvijetle i ustanove sve činjenice u suradnji institucija Republike Hrvatske s drugim institucijama susjednih država kada je u pitanju kolanje dokumenata i uvid u klasificiranu dokumentaciju, koja se dogodila prije stupanja na dužnost ove hrvatske Vlade. 

– Svaki zločin mora biti kažnjen, ali da se pravosuđe ne smije ispolitizirati, da nema mjesta za manipulaciju pravosuđem. Radit ćemo s institucijama susjedne države u ispunjenju standarda – dodao je.

Na pitanje ima li veze uhićenje desetorice pripadnika HVO-a s posjetom predsjednika Vlade Andreja Plenković BiH, kazao je: – To su postupci koji se ne mogu pripremiti preko jednog vikenda, isto tako mogu se izmanipulirati u političke svrhe, a mi odgovaramo da ćemo ustrajati u našoj politici da BiH ide u EU, da bude stabilna zemlja u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ravnopravni.

>> Iz Vlade potvrdili: Premijer Plenković nije znao za uhićenja pripadnika HVO-a. Miljavac upozorava: Više od 900 ljudi je u obradi

>> Sud BiH odredio pritvor bivšim pripadnicima HVO-a iz Orašja!

Komentara 14

Avatar NikadRobom
NikadRobom
19:39 02.11.2016.

Pokazimo malo zube, i susjednoj Srbiji i BiH.Ima nacina.Uhitimo naprimjer 15-30 cetnika u Borovu selu,Mirkovcima,Brsadinu ili lijepo ukinite lokacijsku i gradevinsku dozvolu za dzamiju u Sisku.

Avatar delminium
delminium
19:42 02.11.2016.

Danas ce Bijica otkriti dokumente koji svi ostali hrvatski ( pod navodnicima jer mi medija nemamo) nece da objave. Hoćete li ivo davore davore ivo onoga tko stoji na dnu dokumenta zatvoriti kao izdajnika i kriminalca?

Avatar shime.zg
shime.zg
19:43 02.11.2016.

HR vlada bi trebala poduzeti samo jednu stvar: UVESTI VIZE ZA BEHA PATRIOTE. I onda u miru analizirati upitnike i hapsiti što zbog ratnih zločina, što zbog terorizma, što zbog krivih iskaza... (Što kaže najveći BeHa patriota na ovim prostorima Mesić na ova uhićenja i novih 500 optužnica? Neka institucije odrade svoj posao možda?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije