Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALJUBLJENIK U PROŠLOST

Preminuo Zlatko Mirt: Za mnoge je bio jedini pravi Matija Gubec

zlatko mirt, matija gubec
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
07.12.2016.
u 16:57

Pogreb će se održati u Donjoj Stubici u četvrtak u 15 sati.

Davne 1992. godine u Muzeju seljačkih buna s radom je započeo Zlatko Mirt, a njegovim odlaskom Muzej ostaje siromašniji za jedan osebujni lik, objavljeno je na stranici Muzeji hrvatskog zagorja.

Mirt će za mnoge ostati jedini pravi Gubec, a osim bavljenja svojim temeljnim zvanjem, zaštitom predmeta od drva i metala, postavio je velik broj izložaba i nacrtao brojne arheološke nalaze, no ostat će najbolje zapamćen po svom radu s publikom.

- Bolje se osjećao u kostimu streličara nego u civilnoj odjeći, ali osim streličarske radionice, radio je i brojne druge programe, prije svega s djecom. Bio je srednjovjekovni urar, neandertalac, izrađivač lukova, a za mnoge on će ostati jedini pravi Gubec. Sakupljač i zaljubljenik u prošlost, često je svakodnevicu pretvarao u živopisnu prošlost - objavljeno je na stranici Muzeji hrvatskog zagorja.

Pogreb će se održati u Donjoj Stubici u četvrtak u 15 sati.

>> Matija Gubec - Kralj seljaka postao je i ilustrirani junak

Komentara 3

DU
Deleted user
18:51 07.12.2016.

RIP Zlatko. Buna uskoro krece ...

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
04:04 08.12.2016.

Hvala Zlatku Mirtu na svemu kaj je napravil Zagorski Muzej i na promociji Poticanju Hrvatske Seljačke Bune sa Našim Zagorcem Matijom Gupcem koji vječno zivi u srcima Hrvatskog Zagorja. Nek ti bu Lahka gruda Hrvatskog Zagorja.

EN
ena nena
19:27 07.12.2016.

bok, Medo, lehka Ti zemlica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije