Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Preminuo urednik, novinar i bivši saborski zastupnik Ivo Lončar

lončar
Foto: Screenshot: HTV
04.10.2015.
u 12:22

Svojedobno je za televizijske ekrane vezao i one koji o poljoprivredi nisu znali ništa, ali su iz nedjelje u nedjelju gledali njegovu emisiju u očekivanju kakve će nepravilnosti razotkriti taj neumoljivi borac za prava seljaka

Novinar i urednik Ivo Lončar preminuo je kasno sinoć od posljedice srčanog udara. Probleme sa srcem, odnosno visokim krvnim tlakom imao je posljednje vrijeme. Lončar je godinama bio voditelj i urednik "Plodova zemlje", a bio je i oštar kritičar poljoprivredne politike HDZ-a 1990-ih i tadašnje politike ministra poljoprivrede Dominkovića, objavio je SEEbiz.

Svojedobno je za televizijske ekrane vezao i one koji o poljoprivredi nisu znali ništa, ali su iz nedjelje u nedjelju gledali njegovu emisiju u očekivanju kakve će nepravilnosti razotkriti taj neumoljivi borac za prava seljaka. Popularnost koju je stekao na taj način, a i oštar jezik po kojem je bio i ostao poznat, zasigurno su bili među glavnim razlozima što je tadašnji šef HSS-a Zlatko Tomčić s njim dogovorio suradnju, pa je Lončar 2000. godine kao nezavisni kandidat na listi HSS-a postao saborskim zastupnikom.

No, seljačka idila nije dugo trajala, pa je Lončar za oko godinu dana postao najžešći kritičar HSS-a, a njegovi okršaji s Tomčićem, tada predsjednikom Sabora, postali su legendarni. Iz sjednice u sjednicu dobivao je opomene, a Tomčić je u nekoliko navrata od saborske straže tražio da ga izbaci iz sabornice. Na sljedećim izborima, 2003. godine, ponovno je ušao u Sabor, ovaj put na čelu liste Hrvatske demokratske seljačke stranke, opet kao nezavisni zastupnik.

No, i s HDSS-om se ubrzo razišao, a razlog je navodno bilo neslaganje u podjeli novca, odnosno 250.000 kuna, koliko godišnje za politički rad zastupnika dobivaju stranke s čijih su lista izabrani. Predsjednik HDSS-a Ivan Martan čak je tražio da se Lončaru oduzme mandat, no bez uspjeha. Otad se o Lončaru u javnosti sve manje govori kao o borcu za seljačka prava, a otupjela je i njegova oštrica prema vladajućima, pa je sve češće podržavao HDZ-ove prijedloge u Saboru.

>> Ivo Lončar: 'Želm ispraviti nepravilnosti u hrvatskom društvu'

Komentara 35

Avatar ČEPlN
ČEPlN
12:54 04.10.2015.

sjećam se kako je uništavao dominikovića, velik i pošten čovjek ..........sjećamo se njegova dolaska u čepin, njegova govora seljacima ...eh da je više ovakvih čestitih hrvata

DU
Deleted user
13:22 04.10.2015.

Pošten čovjek i domoljub. Zbog toga je i imao problema. Laka mu Hrvatska zemlja.

MI
miso
13:46 04.10.2015.

Sućut ožalošćenima! Ono pozitivno što je gospodin Lončar poticao u vremenima rada na HRT-u danas cjeta u drugima. Procvast će iza Sisveta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije