Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 75. godini

Preminuo poznati logoped dr. sc. Darko Novosel

Preminuo poznati logoped dr. sc. Darko Novosel
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
08.09.2023.
u 13:27

Magistrirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju obranio je 1991. godine na Fakultetu za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu

U Varaždinu je u 75. godini preminuo logoped dr. sc. Darko Novosel, autor koncepcije dijagnostike i terapije mucanja po nazivom 'VaLMod program' (Varaždinski Logopedski MODel). Rođen je 26. rujna 1948. godine u Jakopovcu. U Zagrebu je završio Fakultet za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu, smjer govorni poremećaji – mentalna retardacija. Po završetku studija zaposlio se kao logoped u Djelatnost za zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine u okviru OOUR-a Doma zdravlja Medicinskog centra u Varaždinu, a 1979. godine osniva Kabinet za rehabilitaciju govora i slušanja.

Magistrirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju obranio je 1991. godine na Fakultetu za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu. U Varaždinu se počela razvijati koncepcija multidimenzionalnog pristupa dijagnostici i terapiji različitih poremećaja i simptoma. Zahvaljujući izvanrednim rezultatima na tom području i priznanjima koja su dobivena od uvaženih stručnjaka iz Austrije i Njemačke, pokrenuta je suradnja s doc.dr.sc. Mike Rothom (Univerzitet Konstanz) i dr. Theodorom von Stockertom (Neurološka klinika Erlangen), koji se bave problemom afazije, pa je prije nekoliko godina uspješno realizirana ideja da Hrvatska ima svoj prvi rehabilitacijski program za pacijente s afazijom pod nazivom MODAKThr, a čiji su autori mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof., doc.dr.sc. Darko Novosel, prof. i doc.dr.sc. Mike W. Roth.

VEZANI ČLANCI:

MODAKThr (MODalitetna AKTivacija) vrlo se uspješno koristi u nekoliko specijaliziranih bolnica u Hrvatskoj i Austriji. Za koncepciju dijagnostike i terapije mucanja, disfonija i drugih psihofizioloških poremećaja te izvanrednih rezultata, VaLMod program je dobio priznanja u Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u. Stupanjem na snagu novog Zakon o zdravstvenoj zaštiti 1994. godine, tadašnji Centar za rehabilitaciju govora i slušanja iz Doma zdravlja prelazi u Opću bolnicu Varaždin kao samostalna jedinica, odnosno kao Djelatnost za logopediju. Odlukom Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin postaje voditelj navedene djelatnosti i obavlja specijalizirane poslove logopeda sve do mirovine 2013. godine. Bio je dugogodišnji vanjski suradnik Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Medicinskom fakultetu u Tuzli. Objavio je preko 30 stručnih i znanstvenih radova u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj.

VIDEO Simboličan prelet aviona HRZ-a u počast preminulom generalu Antonu Tusu

Ključne riječi

Komentara 1

MT
mačak tom
13:51 08.09.2023.

Počivao u miru Božjem dobri čovječe. Pomogao si tisućama ljudi da se riješe problema s mucanjem. Gospon doktor - doviđenja i vidimo se na boljem mjestu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije