Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo mons. dr. Tomislav Ivančić

Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad - redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića.
17. veljače 2017. u 11:03 13 komentara 5274 prikaza
Tomislav Ivančić
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Danas je u 79. godini života i 51. godini svećeništva, preminuo mons. dr. Tomislav Ivančić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Rođen je 30. studenog 1938. godine u Davoru u Župi Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika, od oca Đure i majke Marije r. Gelemanović. Godine 1960. stupa u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu, a nakon 6 semestara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odlazi na studij u Rim. Godine 1966. zaređen je za svećenika, a godinu dana kasnije postiže licencijat, da bi 1971. doktorirao u Rimu na Katedri fundamentalne teologije s disertacijom: „Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonhoeffera“.

Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1998. imenovan je dekanom istog fakulteta. Godine 2001. izabran je za rektora Zagrebačkog sveučilišta, a od 2010. godine imenovan je profesorom emeritusom.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1983. kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje ga monsinjorom 2010. godine. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. godine članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009. godine, potvrdio ga je papa Benedikt XVI.

Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad - redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića.

Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć.

>>Moramo početi vjerovati da Hrvatsku vodi Bog, a ne političari

>>'Branitelji oboljeli 
od PTSP-a mogu se izliječiti hagioterapijom'

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • sdpesticid:

  ode dobar čovjek. r.i.p.

 • tobija:

  Počivaj u miru Božjem dragi moj profesore! Ti si danas pred našeg Isusa stao punih ruku. Hvala ti...

 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Počivao u miru Božjem. Ode još jedan velikan.