Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Umro je Martin Prikosović, odlikovan Redom Danice Hrvatske

Martin Prikosović
Foto: Hrvatski centar -Petar Tyran
1/2
14.07.2017.
u 18:16

Martin Prikosović bio je visoki državni službenik u austrijskoj saveznoj Vladi

Hrvatski centar u Beču objavio je tužnu vijest da je nakon kratke i teške bolesti u Beču, u 87. godini  umro bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatsko – gradišćanskog kulturnog društva (HGKD) i Hrvatskog akademskog kluba (HAK) u Beču Martin Prikosović, poznati i priznati borac za manjinska prava gradišćanskih Hrvata. 

Za svoje osobite zasluge u očuvanju hrvatskog jezika  i identiteta gradišćanskih Hrvata u Republici Austriji, Prikosovića je Republika Hrvatska odlikovala Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Odlikovan i visokim austrijskim državnim odličjem „Časni znak u zlatu za zasluge Republike Austrije“ i „Časni znak u zlatu grada Beča“.

Prikosović se je još daleke 1952. godine počeo zanimati za političku i društvenu situaciju gradišćanskih Hrvata, nakon čega je ostvario i kontakt s Hrvatskim akademskim klubom  u Beču. Pod njegovim predsjedanjem HAK je dobio prve društvene prostorije u bečkoj Langegasse. Nakon toga je bio čak 12 godina na čelu Hrvatsko-gradišćanskog društva u Beču. Posebno je isticao značaj zajedničke borbe za manjinska prava i očuvanje hrvatskog identiteta povezivanjem ova dva hrvatska društva, što se je i dogodilo 1955. godine. U njegove velike zasluge spada i utemeljenje časopisa HAK-a „Glas“, te useljenje gradišćanskih Hrvata u nove, znatno veće društvene prostorije 1964. godine u Schwindgasse u Beču, gdje je danas i sjedište Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva, te hrvatski Dječji vrtić „Viverica“. Do zadnjega, Prikosović je bio i izuzetno aktivan član Seniorskog kluba HGKD-a.

„Smrću Martina Prikosovića izgubili smo vrijednog čovjeka, borbenog aktivistu i nepopustljivoga odvjetnika na društvenom i manjinskom području, Hrvata  koji je do posljednjeg trenutka bio, dušom i tijelom angažiran na hrvatskoj društvenoj sceni u Beču“, stoji u izvješću Hrvatskog centra, uz napomenu kako je sahrana pokojnika  22. srpnja u 16 sati na mjesnom groblju u Devinskom Novom Selu, nedaleko Bratislave u Slovačkoj. 

Martin Prikosović za života bio je visoki državni službenik u austrijskoj saveznoj Vladi. Radio je na mjestu zamjenika Odjela za knjigovodstvo u saveznom Ministarstvu obrane Republike Austrije. Iza sebe ostavio je suprugu i odraslog sina.

Komentara 4

JO
josipmacek
19:50 15.07.2017.

štojes simom dubajićem komadantom bleiburga

JO
josipmacek
19:52 15.07.2017.

ljudi gadi mi se čitatina srbijanskom ili vlaškom jeziku pa poslije komentirati ogavni su 100ka-

JO
josipmacek
19:54 15.07.2017.

rojnica nije tema čedoslave-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije