Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo hrvatski veleposlanik u Parizu Filip Vučak

"Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka", stoji u priopćenju MVEP-a
18. siječnja 2021. u 21:46 8 komentara 13153 prikaza
Filip Vučak
Foto: MVEP

Hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak preminuo je u subotu nakon teške bolesti, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme Domovinskog rata, zatim kao načelnik za susjedne zemlje nakon Zagrebačkog summita i načelnik za Srednju i Istočnu Europu za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom", stoji u priopćenju.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH PAO NA GRANICI Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...

Kao ministar-savjetnik i opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu u drugoj polovini 1990-ih godina, a osobito od 2017. u svojstvu veleposlanika, znatno je pridonio razvoju odnosa s Francuskom, koju je iznimno dobro poznavao još od doba svoga studija na Sorboni. Njegovao je blisku suradnju s hrvatskom zajednicom u Francuskoj.

Vučak je bio veleposlanik u Madridu u doba intenzivnog lobiranja za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, "a kao veleposlanik pri Svetoj Stolici ustrajno je promicao povijesne činjenice o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nadasve kada je započeo proces kanonizacije kardinala Stepinca, na čemu smo mu osobito zahvalni", stoji u priopćenju.

Obnašao je također odgovornu dužnost otpravnika poslova u Moskvi.

Zahvaljujući bogatoj diplomatskoj karijeri i postignućima imenovan je šefom kabineta ministra vanjskih i europskih poslova, a potom i posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova.

Ivo Žinić Politički kraj još jednog HDZ-ovca Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?

"Odlaskom veleposlanika Vučka Hrvatska je izgubila jednoga od svojih najiskusnijih diplomata, erudita, poliglota i velikog domoljuba. Bio je među najmlađim zatvorenicima nakon sloma Hrvatskog proljeća. Promicanje hrvatskih interesa i hrvatske kulture bilo mu je uvijek na prvome mjestu, u čemu je bio i ostaje uzor brojnim mlađim diplomatima", ističe MVEP.

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Pokoj mu duši. Zaslužan je za povratak Zrinskog grada na desnoj strani Une u Hrvatskoj Kostajnici Republici Hrvatskoj te za francusku ponudu Rafalea. Vječna mu slava.

 • Avatar babinjak1984
  babinjak1984:

  Veliki Hrvat.

 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Veliki čovjek.