Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo brigadni general Vlado Hodalj, zapovjednik obrane Siska

U kolovozu 1991. godine napušta JNA i aktivno se uključuje u obranu Republike Hrvatske sudjelujući u formiranju 120. brigade Zbora narodne garde te postaje njezin zapovjednik.
29. lipnja 2021. u 15:06 2 komentara 3704 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik 120. brigade Hrvatske vojske i Zapovjednik obrane grada Siska, preminuo je danas u zadarskoj bolnici u 74. godini života.

Brigadni general Vlado Hodalj (1947.) po završetku osnovne škole i gimnazije, upisuje i završava Vojnu akademiju godine 1970., a 1982. godine i Komandno štabnu akademiju. Službovao je u Sisku, Samoboru, Petrinji i Ilirskoj Bistrici na dužnostima od komandira do komandanta brigade.

U kolovozu 1991. godine napušta JNA i aktivno se uključuje u obranu Republike Hrvatske sudjelujući u formiranju 120. brigade Zbora narodne garde te postaje njezin zapovjednik.

 | Autor : PIXSELL Foto: PIXSELL Nositelj je pripreme i organizacije obrane grada te je u listopadu 1991. godine, po zapovjedi zapovjednika operativne grupe za Sisak i Banovinu-Bože Budimira, imenovan zapovjednikom obrane grada Siska. Premještanjem u Hrvatsko vojno učilište, načelnik je Katedre strategije i operative.

Jedan je od osnivača Zapovjedno stožerne škole u kojoj predaje primijenjeni dio taktike u vođenju oružane borbe. Također, obnašao je odgovorne dužnosti u Glavnom stožeru Hrvatske vojske.

Po zapovjedi načelnika Glavnog stožera priprema i izvodi tri metodsko-pokazne vježbe na teme: „Pješačka bojna u napadu s forsiranjem rijeke“-1993. godine, „Gardijska bojna u napadu“-proljeće 1994. i „Gardijska brigada u napadu s forsiranjem rijeke“-jesen 1994. Time se uključuje na pripremu i osposobljavanje Hrvatske vojske za konačno oslobađanje Hrvatske.

U VRO „Oluja“ sudjeluje na osobni zahtjev. Za vrijeme VRO „Oluja“ koordinator je Glavnog stožera Hrvatske vojske za Sisačko-banijsko ratište. U tom svojstvu, svojim iskustvom i zalaganjem doprinosi izvršenju zadaća koje su bile pred postrojbama koje se sudjelovale u VRO. Zajedno s generalom Petrom Stipetićem sudjeluje u pregovorima i potpisivanju predaje 21. korpusa neprijateljske vojske.

Kninska tvrđava na 25.obljetnicu Vojno-redarstvene akcije Oluja GORAN GEROVAC Proslava Dana pobjede izvan Knina? Pa zašto je ne presele u Topusko, mjesto u kojem su se susreli ZAVNOH i Domovinski rat

Umirovljen je 1996. godine, ali nije prestao djelovati na promicanju istine o Domovinskom ratu kao i njegovih vrijednosti. Autor je i nositelj predavanja „VRO Oluja“, „Sisak u Domovinskom ratu“ koje je izlagao za polaznike Hrvatskog vojnog učilišta, nastavnike povijesti u srednjim školama te za građane Siska povodom Dana Grada.

Angažiran je kao suradnik u izradi znanstvenih projekata „Hrvatska vojska 2000, nacionalna sigurnost, oružane snage i demokracija“ (Zagreb, 1999.), suradnik i istraživač na projektu Vlade Republike Hrvatske „Hrvatska u 21. stoljeću-nacionalna sigurnost“ (Zagreb, 2001.), suradnik u izradi knjige „Narodna zaštita u Domovinskom ratu“ (Zagreb, 2002.) i koautor Monografije „120. brigada u Domovinskom ratu 1991.-1993. godine“.

Za zasluge u Domovinskom ratu je odlikovan:

-Spomenicom Domovinskog rata 1990.-1992.
-Redom bana Jelačića
-Redom hrvatskog trolista
-Redom hrvatskog pletera
-Spomenicom domovinske zahvalnosti
-Medaljom oluja
-2008. godine, za izuzetan doprinos slobodi i neovisnosti Hrvatske dodijeljena mu je plaketa
Sisačko-moslavačke županije
-2010. godine, Gradsko vijeće Grada Siska mu je dodijelilo „Nagradu za životno djelo“.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • mirjanamiksic:

    RIP, Pa zar baš svi moraju poumirati u Zadru?! Nitko više na stanuje u gradu koji je branio?!

  • R.adioT.elevizijaL.jestve:

    Svaka akcija na Sisacko Karlovackom podrucju je bila unprijed izdana (Kupa 92, Oluja fijasko, Una 95...)gotovo cijelo vrijeme rata se smijenjivalo izbacivalo casnike , i nije otkrivena krtica , osobno sam pricao sa visokim casnikom s tog podrucja koji mi ... prikaži još! je ispricao da su Srbi znali svaki potez , tko je bio krtica nije nadeno , poslije Oluje je smijenjeno puno casnika i opet je u operaciji Una dogodila se ista stvar , Srbi su polukruzno cekali desant preko UnE , jer su znali