Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak arhitekta

Preminuo Berislav Šerbetić - jedan od idejnih potpisnika projekta kompleksa Cibona

Cibonin toranj
Foto: Borna Filić/PIXSELL
16.08.2017.
u 15:06

Kao autor i koautor projektirao je stambene zgrade na Vrbiku u Zagrebu (1963.), reprezentativni Memorijalni centar u Kumrovcu (1974.), poslovno-sportski centar Cibona u Zagrebu (1988.), te mnogobrojne obiteljske kuće

Ugledni arhitekt Berislav Šerbetić, jedan od idejnih potpisika projekta sportsko-poslovnog kompleksa Cibona u Zagrebu, umro je u utorak 15. kolovoza u osamdeset i drugoj godini života.

Berislav Šerbetić (1935. – 2017.) diplomirao je 1959. na Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu u klasi Alfreda Albinija. Radio je u arhitektonskim atelijerima Centar 51 u Zagrebu, Edward Durrel Stone u New Yorku, a od 1978. u Zavodu za arhitekturu Arhitektonskoga fakulteta u Zagrebu, i to prvo kao samostalni projektant, od 1993. kao predavač, a od 1996. kao izvanredni profesor.

Aktivan u strukovnim tijelima, od 1965. do 1967. bio je član redakcijskog odbora časopisa "Arhitektura", od 1973.-77. predsjednik Društva arhitekata Zagreba, a 1974. je bio predsjednik Zagrebačkog salona. Djelovao je također u nizu odbora, specijaliziranih stručnih komisija i ocjenivačkih sudova.

Kao autor i koautor projektirao je stambene zgrade na Vrbiku u Zagrebu (1963.), reprezentativni Memorijalni centar u Kumrovcu (1974.), poslovno-sportski centar Cibona u Zagrebu (1988.), te mnogobrojne obiteljske kuće. S kiparom Vojinom Bakićem uredio je kompleks spomenika na Petrovoj gori (1981.), te sudjelovao na projektima za obnovu Medvedgrada (1993.–94.).

U svojim projektima uspio je ostvariti sintezu funkcije, tehnologije i arhitektonskog oblikovanja.

2017. godine dodjeljena mu je nagrada Viktor Kovačić za životno djelo, kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus u svim domenama arhitektonskog stvaralaštva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije