Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SPLITU 80 HOSPITALIZIRANIH

Umrlo još dvoje štićenika splitskog doma pozitivnih na koronavirus

Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
13.04.2020.
u 20:55

Novoboljelih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji šest, a zaprimili smo i informaciju o troje pozitivnih iz Makarske, što je ukupno devet", dodali su iz Stožera

Preminulo je još dvoje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu zaraženih koronavirusom. Oboje su, osim što su bili pozitivni na COVID-19, bolovali od teških, kroničnih bolesti. Koliko je snažno žarište širenja virusa u domu u Vukovarskoj, svjedoči podatak da je u KBC-u Split hospitalizirano 80 bolesnika s dokazanom infekcijom COVID–19, od toga 45 iz doma u Vukovarskoj, četvero iz ostalih domova za starije osobe, a 31 bolesnik, dakle manje od polovice, koji nije iz doma za starije osobe.

Od hospitaliziranih bolesnika devet je na respiratoru, još šest ima teže kliničke znakove bolesti, ostali lakše. – Uvijek kada govorimo o korisnicima domova za starije moramo sve nalaze interpretirati u okolnostima njihove kronične bolesti jer one uvelike i bitno određuju ishod liječenja – naglasio je ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović.

Dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ističe kako su među devet potvrđena novooboljela u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tri korisnika Doma za starije u Makarskoj. Tome broju treba dodati i oboljelog iz Doma “Florence” u Seget Vranjici.

Što se tiče doma u Vukovarskoj, od testiranih 119 korisnika 50 je pozitivno, a od 80 testiranih djelatnika 11 je inficirano koronavirusom. Dio korisnika, odlukom Stožera, na Uskrs je preseljeno u makarsku Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju “Biokovka”. Tamo su izolirani, u jednokrevetnim sobama i imaju svu potrebnu njegu i skrb.

– Dio štićenika, njih 54, smo premjestili u Makarsku. Uzeli smo bris od svih i 52 su negativna, a za dva još čekamo rezultate. Jako smo sretni zbog toga, to upućuje na to da smo napravili dobru trijažu i pravu stvar – rekla je dr. Karin.

Naime, nakon evakuacije drugog kata doma u Vukovarskoj, na kojem se proširila zaraza, strahovalo se da nisu zahvaćeni i štićenici s ostalih katova, ali i na drugim lokacijama u splitskoj Zenti ili Starom Gradu na Hvaru. Sa štićenicima su u “Biokovku” organizirano došle medicinske sestre i njegovateljice.

Međutim, dolazak štićenika Doma u Specijalnu bolnicu izazvao je strah među malobrojnim pacijentima koji su bili na rehabilitaciji. Navodno je dio njih još u nedjelju samoinicijativno napustio bolnicu. Dom u Vukovarskoj ovim je rasterećen, a Helena Bandalović, županova povjerenica za splitski Dom za starije, ističe kako unatoč suženim radnim kapacitetima sve funkcionira dobro.

– Danas su tamo i sestre iz doma zdravlja – rekla je Bandalović.

Jedan korisnik doma u Starom Gradu helikopterom je transportiran zbog dijalize i pogoršanog stanja, ali test je pokazao da je negativan na koronavirus. Smješten je u stacionaru u Makarskoj. I danas je postavljeno pitanje tko je kriv što je virus u Domu za starije u Vukovarskoj otkriven tek kada je cijeli jedan kat bio zaražen. Odgovor još nitko ne zna.

Ključne riječi

Komentara 12

EH
enigmus-hr
15:27 13.04.2020.

Dvije nepotrebne smrti, da su u domu radili svoj posao. Nadam se da će netko mao i u zatvor za ubojstvo iz nehaja.

Avatar PatriciaOC89
PatriciaOC89
15:15 13.04.2020.

Helen, 35. w︆︅w︆︅­­w︆︅.︆︅­­Ki︆︅s︆︅­­s︆︅T­­o︆︅k︆︅­­.︆︅c︆︅o︆︅m

Avatar SarahEM98
SarahEM98
19:20 13.04.2020.

Nancy, 27. w︆︅­­w︆︅w︆︅­­.︆︅l︆︅­­o︆︅v︆︅­­e︆︅x︆︅­­x︆︅.︆︅­­c︆︅l︆︅­­u︆︅b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije