Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

"Premijerko, zaustavite besramnu kampanju protiv umirovljenika"

Umirovljenici
Patrik Macek
07.07.2010.
u 12:13

Opasnu i besramnu kampanju protiv umirovljenika koji su mirovine stekli svojim radom predvodi ministar financija Ivan Šuker.

Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva premijerku Jadranku Kosor da zaustavi opasnu i besramnu kampanju protiv umirovljenika koji su mirovine stekli svojim radom. Kampanju predvodi ministar financija Ivan Šuker čija je nedavna izjava da najveći teret proračuna postaju mirovine šokirala i umirovljenike i širu javnost.

- Takve izjave i svojevrsne najave da bi u jesen moglo ponestati novca u proračunu za mirovine destabilizira zemlju i izvan granica. To je napad na umirovljenike i pokušaj stvaranja razdora između radnika i umirovljenika, navodi Sindikat.

- Gospođo predsjednice Vlade, zaustavite vrijeđanje velikog dijela glasačkog tijela, osobito stoga što - to nije istina. Točno je, međutim, da će se od doprinosa prikupiti samo oko 18,5 milijardi kuna, a da će se trebati isplatiti različitim vrstama umirovljenika i obveza čak i 36 milijardi kuna. Međutim, samo 46% od 1,184.485 umirovljenika umirovljenici su koji su svoje mirovine stekli radom i uplaćenim doprinosima, bez privilegija i povlaštenih ustupaka - poručuje u otvorenom pismu Stjepan Krajačić, predsjednik SUH-a i napominje da je puni radni staž ostvarilo 21,61% umirovljenika, a ne 11,54 %, kako se u javnosti prikazuje.

- Gospođo predsjednice Vlade, ministar nije rekao javnosti da je Hrvatska zemlja s vrlo velikim brojem povlaštenih umirovljenika, čak 190.000 ili 15,38% od ukupnog broja umirovljenika, a na njihove mirovine ide čak 24,74% mirovinskog fonda, ističe SUH. Dodaju i da je Hrvatska zemlja s najvećim udjelom invalidskih umirovljenika u ukupnom broju umirovljenika – ima ih 324.544 ili 27,40 % tako da je skoro svaki četvrti hrvatski umirovljenik navodno invalid! Dobro je poznato da su invalidske mirovine kupovala ili čak otkupljivala sama poduzeća, tvrdi Krajačić, koja su za to isplaćivala otpremnine, a da je mali broj otkrivenih slučajeva samo vrh sante nevjerojatne korupcije.

Ključne riječi

Komentara 9

MA
manoxxl
12:47 07.07.2010.

Razmišljate li vi dragi umirovljenici ikada o tome kako vas je svega 12% u mirovini sa odrađenim punim radnim stažom. O kakvim to mirovinama zarađenim svojim radom govorite. Pokrijte se ušima i šutite. Vaša lakomost i nesamokritičnost pomalo već prelazii sve granice. Ovo što pišem tiče se svih umirovljenika bez razlike.

FR
friz
12:58 07.07.2010.

\"voljenom vođi\" tj.za čuvnje njegvog kriminalnog dupeta plačeno 10 000 000 kuna godišnje.Na \"gorile\" je otišlo 520 000, za za \"banane \" ostalo.To je 8333 mjesečnih mirovina po 1200 kuna ili godišnjih za 694 penzionera, sa istim iznosom.Kosorici je izleda još uvijek bitniji \"voljeni vođa\" kriminalac,prevarant,narcisoidni licemjer i lažljivac,nego 694 penzionera,uglavnom Hrvata.

CA
capronza
14:21 07.07.2010.

Svakom mirovina, koliko je radio i uplatio u mirovinski fond, radis duze uplatis vise, visa mirovina imasli malo ili nedovoljno radnog staza manja ili mala mirovina, to je tako jednostavno, sad bi trebala drzava da nadoknadi male mirovine onima koji su svim mogucim muckanjima otisli u prijevremenu mirovinu, to tako ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije