Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Đurđević tvrdi:

"Premijerkin zakon o ratnom profiterstvu čisti je promašaj!"

\'28.04.2011., Zagreb - Sjednica Vlade RH.Premijerka Jadranka Kosor. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Jurica Galoić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
04.05.2011.
u 12:00

Prijedlog zakona je neustavan i pucanj je u prazno. Pa u apsolutnu je zastaru već otišla većina ratnog profiterstva

Prijedlog Zakona o nezastarijevanju ratnog profiterstva potpun je promašaj, a uz to je i neustavan. Tako je, naime, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Zlata Đurđević ocijenila zakonski tekst koji je Vlada prije nekoliko dana uputila u hitnu saborsku proceduru.

Šlampavo napisan

Najavu premijerke Jadranke Kosor kako “ništa više neće biti kao prije, jer je odzvonilo pretvorbenim kriminalcima i ratnim profiterima”, stručnjakinja za kazneno procesno pravo dočekala je s rezervom i nizom ozbiljnih stručnih kritika.

– Bez preinaka i nadopuna ovaj zakonski prijedlog ne samo što neće omogućiti kazneni progon ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala nego i krši temeljno ustavno jamstvo u kaznenom pravu – načelo zakonitosti – kaže dr. Đurđević.

Zakon koji je bilo nužno donijeti kako bi se oživotvorila ustavna novina po kojoj, osim ratnih zločina, ne zastarijeva ni ratno profiterstvo te pretvorbeni kriminal napisan je toliko šlampavo da bi bez ozbiljnih popravaka bio, kako kaže dr. Đurđević, pucanj u prazno.

Na prvome mjestu dr. Đurđević kao promašaj navodi da prijedlog kojim se premijerka Kosor prije nekoliko dana hvalila na sva usta ne predviđa poduzimanje kaznenog progona poslije apsolutne zastare (već samo relativne), a ona je nastupila za većinu djela.

K tome, u privatizacijskom se kriminalu bitno sužava kriminalna zona u odnosu prema onoj koja je propisana Ustavom. Sudilo bi se tako za prodaju državne imovine znatno ispod vrijednosti, ali pod uvjetom da je iskorišteno ratno stanje. Ako nije, onda se neće.

Rok nezastarijevanja

Treći se prigovor dr. Đurđević odnosi na kršenje ustavnog načela zakonitosti. Djelo mora biti propisano zakonom u vrijeme počinjenja. – Zakonski opisi kaznenih djela moraju biti određeni i zakonodavac ih ne može poslije počinjenja kaznenog djela mijenjati i nadopunjavati kao što se to ovdje čini – kaže dr. Đurđević.

Posljednja je ozbiljna kritika to što se ne određuje što su to kaznena djela pretvorbe i privatizacije, već se navodi katalog kaznenih djela koji se ne povezuje s primjenom privatizacijskih zakona. Uz to je i neodređeno razdoblje nezastarijevanja.

Komentara 59

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
20:21 04.05.2011.

Todoriću oduzeti !!!,hahahahaha L.Raiću oduzeti !!!,,haha,koja debilana

SW
swimm
15:05 04.05.2011.

zasto taj sljam zajedno sa silnim savjetnicima dobiva placu ..ajmeeeeeee

PA
patuljčica..
14:37 04.05.2011.

ljp Ne sramoti se, pročitaj članak ili barem ono uokvireno u članku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije