Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
originalna torta

Premijerki Kosor za rođendan - truli krumpiri

tesu (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/4
01.07.2010.
u 11:59

- Želimo joj sve ono što i ona želi radnicima TESU-a i nadamo se da će od ovih krumpira uspjeti napraviti krumpir-salatu da nahrani gladne radnike TESU-a.

Veliku tortu na kojoj je su bila tri trula krumpira, tri male rajčice i nekoliko osušenih listova salate nosili su danas prosvjednici, stotinjak radnika TESU-a, koji već šest mjeseci nisu primili plaće.

- Torta je rođendanski dar našoj premijerki Jadranki Kosor.

Želimo joj sve ono što i ona želi radnicima TESU-a i nadamo se da će od ovih krumpira uspjeti napraviti krumpir-salatu da nahrani gladne radnike TESU-a - kazao je Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku. Uljanikova Tvornica električnih strojeva (TESU), koja je u vlasništvu Ministarstva financija, stopostotni je izvoznik, ali ne može realizirati poslove jer joj je račun blokiran.

Radnici, njih 130, na problem tvornice koja nema novca za početak proizvodnje upozoravaju već nekoliko mjeseci. Posljednju su plaću primili za studeni, a potom tek nešto novca iz sindikalne blagajne solidarnosti. Nakon štrajkova u proljeće, najdulji je trajao osam dana, izišli su ovog tjedna na ulice Pule, a od gradskih i županijskih vlasti traže da lobiraju kako bi im država pomogla da dobiju kredit u visini od približno pet milijuna eura.

- Tvornica stalno ima zahtjeve za nove poslove od partnera iz Europe pa čak i Skandinavije jer su na cijeni male hidroelektrane i vjetroelektrane s unikatnim strojevima koje TESU proizvodi.

Treba, međutim, novca za početak proizvodnje koji država, unatoč obećanjima, ne osigurava - kaže Kutlača. Ispred zgrade županije u Puli prosvjednike je dočekao dožupan Valerio Drandić i obećao da će lobirati u Vladi. Najavio je i da u prvoj polovici srpnja premijerka dolazi u Pulu.

- Dovoljan je jedan potpis da radnici TESU-a dobiju plaću i poslove. Ako tog potpisa ne bude, neka potpišu svoje ostavke - kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

Radnici su nosili transparent sa slikama premijerke, ministra Šukera, Karla Radolovića i Jakovčića od kojih očekuju potpis za potreban kredit za koji Vlada treba dati jamstvo. Prosvjed se nastavlja i danas na pulskom Forumu, a idućeg tjedna će, ne bude li rezultata na skupštini TESU-a, radnici krenuti u Zagreb i prosvjedovati ispred Ministarstva gospodarstva.

Komentara 95

US
U srcu
14:56 01.07.2010.

mica1111 ako je tako jaca je pokazala sposobnost kao ministrica koja je uvećala broj branitelja za 100% uglavnom lažnih. prema tome iskazala se kao vrsni vojskovođa, samo da nam je pentagon ne ukrade

MI
mica1111
14:58 01.07.2010.

...ma nema veze srčeko...al bar bi ti bio sretan... ...usput lijepo je da izbjegavaš gramatičke greške... ...doprinosiš pismenoj kulturi ovog naroda...

US
U srcu
14:54 01.07.2010.

divine mogu ali ne želim ovaj narod ne zaslužuje finoću. moja generacija i one starije su uništile budućnost mojoj zemlji i mom narodu. uzimali su kredite da rade turistima ceste, uzimali su kredite da kupuju lažne branitelje i lažne invalide. koliko god tebi to izgledalo kao vrijeđanje ti postovi puni gramatičkih pogrešaka ( namjerno) puni su ISTNE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije