Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čvrsta ruka

Premijerka županici Lovrić reže plaću za sedam, a Bandiću za 3000 kuna

\'za unutrasnju....050809.....knin. ministar zdravstva darko milinovic, gradonacelnica knina josipa rimac i ministar obrane branko vukelic obisli kninsku bolnicu i americke vojnike koji su u dogovoru
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
27.01.2010.
u 19:30

Umjesto 20 tisuća kuna na mjesec, sisačka županica Marina Lovrić zarađivat će ubuduće najviše 13 tisuća! Ministarska je plaća pak "plafon" za plaću župana ili gradonačelnika.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odlučila je uvesti red i u lokalne plaće. Nijedan lokalni dužnosnik neće moći zarađivati više od ministra ili potpredsjednika Vlade, a ako slučajno prima pomoć iz državnog proračuna, plaća mu mora biti snižena još 20 posto!

Prijetnja Ustavnim sudom

Umjesto 20 tisuća kuna na mjesec, sisačka županica Marina Lovrić zarađivat će ubuduće najviše 13 tisuća! Najbolje plaćeni lokalni dužnosnik, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ostat će bez gotovo 3 tisuće kuna jer ne može zarađivati više od potpredsjednika Vlade. Ministarska je plaća pak "plafon" za plaću župana ili gradonačelnika velikog grada, dok gradovi i općine do tri tisuće stanovnika svoju plaću vežu uz plaću zamjenika direktora državnih ustanova.

Konačni prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj upravi danas bi se trebao naći u Vladi, a ako prođe predloženo rješenje, župani i nižerangirani lokalni dužnosnici prijete Ustavnim sudom.

Najspornijom se ocjenjuje odredba prema kojoj se plaće svih čelnika lokalnih jedinica koji primaju neki oblik financijske pomoći iz državnog proračuna dodatno umanjuju za 20 posto. Ove bi godine lokalne jedinice trebale dobiti 5,2 milijarde kuna iz državnog proračuna, a njihov zajednički budžet bio bi oko 25 milijardi kuna.

To znači da im svaku petu kunu osigurava Vlada. Primjera radi, gradonačelnik Siska mora svoju plaću smanjiti za pet tisuća kuna jer njegov grad, kao i stotine drugih, prima pomoć iz proračuna. Sisačka županica, zbog koje su, šapuću kuloari, u Banskim dvorima odlučili uvesti red, ostala bi bez čak sedam tisuća kuna jer je i njezina županija na popisu onih koje ne bi financijski preživjele bez Šukerove pomoći.

Linearno smanjenje plaća od 20 posto pogodilo bi 15 županija te više od 200 općina i gradova koji se nalaze na području posebne državne skrbi.

Lokalne jedinice i službenički sindikat zatražili su od Vlade da kriterij državne pomoći detaljnije uredi i kao limit postavi udio državne pomoći u lokalnom proračunu veći od 10 posto, no tijekom jučerašnjeg dana nije bilo povratne vijesti da Vlada popušta.

Na državnim jaslama

Zakon je restriktivan i prema 12 tisuća zaposlenika u lokalnoj upravi jer lokalne jedinice za plaće mogu izdvojiti najviše 20 posto vlastita proračuna. Ako su na državnim jaslama, tada ni osnovica plaća i koeficijenti lokalnih službenika ne mogu biti veći od državnih. Prema prvim procjenama, na udaru te odredbe bilo bi 20-ak gradova i stotinjak općina koji bi morale smanjiti mnogo plaća ili broj zaposlenika. U gradovima najveći pad plaće slijedi gradonačelniku Poreča, 4,6 tisuća kuna.

Komentara 98

LU
Lukić17
21:16 27.01.2010.

Jaca za danas, Jaca za sutra, Jaca za sva vremena.

MA
mata
22:46 27.01.2010.

Premijerka tako nastavi rezati place onoma sto nam nisu od nikakve koristi, pogledajmo na slici Bandica koliko je samo silan i da jos toliku placu prima. Zalosno je kak u HR obicni radnik zivi, a vidi lopovi su ugojeni ko svinje.

KD
Knez Drpimir
19:52 27.01.2010.

Uzas! Prica se o nekakvoj decentralizaciji, a drzava se sad petlja i u place lokalne samouprave. Znaci lokalni serif iz neke zabiti moze imati jednaku placu kao gradonacelnik uspjesnog grada/opcine, a uspjesnost ne postoji kao kriterij. Glavno da se poklapaju po broju stanovnika. Opet hdzovci sa komunistickim uravnilovkama. Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije