Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za brojne kritike Zakona o igralištima za golf u Vladi napokon pokazuju sluha

Premijerka ukida Bajsov osporavani Zakon o golfu

Golf
VL
02.02.2010.
u 16:19

HHO tvrdi da plan o 80 igrališta za golf u cijeloj Hrvatskoj uz ovakav zakon otvara prostor za 40 milijardi eura manipulacija, a oštro su protiv ovog zakona Zelena akcija, GONG i Transparency International.

Dugo čekanom, a onda snažno osporavanom Zakonu o igralištima za golf teku zadnji dani. Iako je i tijekom posljednjih dvanaest mjeseci, otkako je na snazi bez pratećih provedbenih akata, manje-više skupljao prašinu, kritičari nisu posustajali, a premijerka ih je, čini se, (po)slušala.

Posljednjih je dana u više navrata najavila izmjenu tog Zakona, danas je to potvrdila i za posjeta Dubrovniku, a da se nešto događa priznao je i ministar Damir Bajs čiji je odgovor do prije koji dan glasio: "Nema komentara". Danas, pak, iz Ministarstva turizma odgovaraju “da već neko vrijeme rade na izmjenama Zakona o golfu”.

- Što se ima mijenjati u zakonu sa 15 članaka? Kad se izbaci sporno, ništa i ne ostaje. Vjerujemo, stoga, i nadamo se da će se Vlada odlučiti za posve novi zakon o golfu - kaže Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora koji je prije nekoliko dana u pismu premijerki, s dugim popisom argumenata protiv ovoga Bajsova zakona, nanovo aktualizirao temu.

Da golfu u Hrvatskoj može pomoći samo novi zakon o golfu, smatra i smijenjeni šef povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš za golf-igralište kod Motovuna Velimir Šimičić. Zakon o igralištima za golf, inače, čeka ocjenu ustavnosti koju je, među ostalima, tražio i SDP.
- Mijenjat će se? Vjerovat ću kad vidim - komentar je esdepeovke Ingrid Antičević-Marinović.

Oštro su protiv ovog zakona i Zelena akcija, GONG, Transparency International... Za sve njih je protuustavna, nepravedna i netransparentna mogućnost da investitor ima u vlasništvu 50 posto potrebnog zemljišta, dok preostalih 50 posto može dobiti po povoljnoj cijeni, bez natječaja i postupkom izvlaštenja. Velika je zamjerka i da se otvara prostor apartmanizaciji, a na sve su proteklih mjeseci padale kvalifikacije poput “legalizirana pljačka”, “prostor za političku korupciju”, “otimačina zemljišta nakon društvenih poduzeća” i sl.. U HHO-u su izračunali da planiranih 80 igrališta za golf uz ovakav zakon otvara prostor za manipulacije u vrijednosti 40 milijardi eura.

Komentara 23

Avatar Glina74
Glina74
19:33 02.02.2010.

Xaron i Kaput pod uvijetom da znate Njemački ili Engleski www.ferienhaus-privat.de Vi mora da znate sve xaron jesi li ti bio u FLORIDI KADA TO ZNAŠ

OB
-obrisani-
21:30 02.02.2010.

Ma trebalo bi cijelu slavoniju i baranju pretvorit u jedno veliko golf igralište,šta če na zemlja ionako sve uvozimo!

OB
-obrisani-
17:45 02.02.2010.

ajde grgo ..sad znamo....smiri se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije