Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogu li stranke dobrobit zemlje staviti ispred privlačenja birača

Premijerka oporbi: Dajte nam podršku za teške teme

kosor
Arhiva VL
Autori: Nikola Sever Šeni, Jasmina Popović
18.11.2009.
u 19:19

Zašto bi netko tko ne mora dijelio odgovornost za otkaze, smanjivanje novčanih pomoći... Premijerka kuca na otvorena vrata. A trebala bi pokucati na svoja - komentira Radimir Čačić.

Pozivam opoziciju da se dogovorimo o četiri stvari: brodogradnji, poticajima, Sloveniji i rezanju državne uprave - zavapila je u intervjuu Globusu Jadranka Kosor. U ostvarivost te ideje ne vjeruju ni članovi HDZ-a.

– To se neće dogoditi. Kao i dosad, Vlada će predlagati, a oporba će, sasvim je jasno, biti protiv. Jasno i glasno – komentira jedan od bliskih suradnika premijerke Jadranke Kosor.

Bez preglasavanja
Ipak, koalicijski partneri u traženju konsenzusa apsolutno podržavaju premijerku. Uvjereni su kako se velike odluke, koliko god je to moguće, ne smiju donositi preglasavanjem.

– Ne može se u politici samo gledati na što će glasači gledati blagonaklono. Politika nije samo to – poručuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Na istom tragu su i razmišljanja HSS-a. Doduše, iz te stranke poručuju kako, iako bi to bilo kolegijalno, na pomoć oporbe ne treba računati. Zaista je teško vjerovati da će dvije godine prije parlamentarnih izbora opozicija prelomiti u sebi i reći: želimo raditi za Hrvatsku i dobrobit hrvatskih građana nam je na prvom mjestu.

Neka je HDZ na vlasti, ali mi želimo podijeliti odgovornost za otkaze u državnoj upravi, kresanje poticaja i neuspješnu prodaju škverova. Vjerojatnost za to jednaka je vjerojatnosti da će premijerka Kosor i čelnik SDP-a Zoran Milanović u dogledno vrijeme sjesti za stol i sklopiti veliku koaliciju.

Naravno, na načelnoj razini, premijerka može očekivati potporu, i to samo ako sve stavove korigira prema onima u oporbi.

Otvorena vrata
– Premijerka kuca na otvorena vrata. Trebala bi pokucati na svoja, a ne na naša vrata. Ključne stranke u Hrvatskoj imaju bazične stavove o te četiri točke, pa tako i HNS, i ako se HDZ približi tom stavu, onda premijerka konsenzus o tome već ima – komentirao je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je bio u Vukovaru, nedostupan za komentar. Ipak, iz njegove su stranke poručili kako preko novina ne žele raspravljati s premijerkom “jer to nije primjereno”.

Budući da je teško vjerovati da će se Vlada stavovima približavati oporbi, J. Kosor željeni konsenzus neće dobiti. Suglasje pozicije i opozicije moglo bi se dogoditi samo na pitanju Slovenije. Samo zato da bi se nastavilo približavanje EU.

Osim od oporbe, Vlada oko ova četiri pitanja teško može računati i s podrškom socijalnih partnera.

Sindikatima u realnom sektoru problem je privatizacija brodogradilišta, onima u državnim službama smeta najava otpuštanja radnika, a seljaci ne žele ni čuti za smanjenje iznosa poticaja.

Ključne riječi

Komentara 63

SP
splitskaljeta
23:54 18.11.2009.

Premijerka treba ukinuti krizni porez onima čija je plaća manja od 6 tisuća kuna.

DO
doktorica
08:22 19.11.2009.

Neka putuju putničkom klasom.

AR
arka
21:33 18.11.2009.

Ako ova žena ne napravi nešto gubim vjeru u državu!Mada mi se čini da je demokracija napokon kuca i na naša vrata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije