Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li potpredsjednik Vlade snositi posljedice zbog afera u koje ga se upliće?

Premijerka Kosor napala Polančeca zbog afera u HEP-u, Ini i Podravki

Damir Polančec
Željko Hladika
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
18.09.2009.
u 19:20

Poznato je tek da se Damir Polančec jutros u Banskim dvorima sastao s premijerkom i da je bilo govora o aferama Ina i Podravka te o HEP-u.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec smijenjen je nakon “ribanja” kod premijerke Jadranke Kosor jutros. Glasina je koja se danas pronijela među novinarima. Informacija se, međutim, pokazala neistinitom. Nitko iz Vlade nije želio ništa potvrditi, ali niti demantirati.

Poznato je tek da se Damir Polančec jutros u Banskim dvorima sastao s premijerkom i da je bilo govora o aferama Ina i Podravka te o HEP-u. Kosor ga je, kako se neslužbeno može čuti, pozvala kako bi razjasnio te afere. Naši sugovornici redom su tvrdili da na današnjem sastanku nije bilo govora o smjeni, no potvrđuju kako razgovor s premijerkom nije bio nimalo ugodan.

Počelo je HEP-om

Više puta govorilo se o njegovu odlasku, onda su zaredale afere u kojima se, na ovaj ili onaj način Polančec redovito nalazi. Počelo je s HEP-om i kupnjom skupe struje koja se onda prodaje u BiH po manjoj cijeni. I prije nego što se stišala ta afera, počela je ona u Podravci.

Nekadašnji šef uprave, a kasnije i Nadzornog odbora Darko Marinac dao je tvrtki SMS Srđana Mladinića kredit od 65 milijuna kuna te pet milijuna kuna Slogi iz Koprivnice.

Cijela je afera oko Podravke kulminirala pričom da je SMS iskorišten samo kao račun za transfer novca kojim su se onda kupovale dionice Podravke.

Potpredsjednik Vlade tvrdi kako niti s jednom od te dvije afere nije povezan, kako je o Podravki rekao sve što je imao za reći. Njegov navodni grijeh u Ini seže još od ogromnih poskupljenja, nakon kojih je Vlada s Inom dogovorila da najveće izmjene cijene mogu biti do najviše 3,5 % u tjedan dana. Tada je Vlada tvrdila da nije znala za poskupljenja iako su u Ministarstvu gospodarstva znali sve. Sve je završilo objavom detalja tajnih ugovora Vlade i MOL-a koji su, navodno, bili kap koja je prelila čašu premijerki.

Mravkov zaštitnik

Sve zajedno nikako nije dobro za Polančeca kojega se ionako mjesecima spominje kao glavnog zaštitnika Ivana Mravka, predsjednika uprave HEP-a koji se više i ne pokušava obraniti od svih skandala koje mediji objavljuju. Tri afere, brujali su danas kuloari, umalo su Polančeca koštali mjesta potpredsjednika u Vladi, no istodobno se spominjalo i kako je riječ o spinu koji puštaju HDZ-ovci bliski bivšem predsjedniku stranke i Vlade.

Polančec danas nije bio dostupan za izjave, kao ni premijerka. Dobrim poznavateljima prilika u Vladi znakovita je činjenica da premijerka nije željela demantirati. Ili je ljutita ili se spremna odreći potpredsjednika pa nešto sprema, kažu.

Mesić objašnjava: Rekao sam Polančecu da je Mladinić tražio pomoć od mene

Predsjednik Republike komentirao je aferu. Mesić je rekao da je znao za probleme SMS-a te da mu se vlasnik te tvrtke požalio.

- Kad sam o tom slučaju razgovarao s Polančecom, rekao sam mu da je k meni došao Mladinić i pitao bih li mogao negdje intervenirati, da dobije neka sredstva. Ja sam mu predložio da se obrati Podravki jer Podravka i SMS surađuju. On mi je rekao da da se kod njih već zadužio za 65 milijuna kuna i da tamo ne može dobiti ništa - rekao je Mesić.

Komentara 38

CA
Capolo
21:59 18.09.2009.

Ma znate što, kad je oporba spala na ovakve plaćene članke koji samo izazivaju podsmjeh u javnosti znači da ne stoje tako dobro. Jer da stoje iznosili bi neke kvalitetne rezultate rada, a ovako se samo jave sa vremena na vrijeme sa nekim temama koje nikog ne zanimaju.

SA
S:A
11:47 19.09.2009.

KAKO god se zavrsilo sa gosp.POLANCECOM jedno je sigurno,LOPOVIMA nikada nisu oduzeli opljackano i pokradeno ako su iz politickih krugova.Jadni smo mi sa ovakvim politicarima.

OB
-obrisani-
20:52 18.09.2009.

PRIJEDLOG GOSPODINU UREDNIKU : A da razmislite da rubrike Crna kronika i Gospodarstvo spojite u jednu tako da bude sve na jednom mjestu i da ne moram tražiti po kompu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije