Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred ciljem: EU u ponedjeljak sastavlja pristupni ugovor

Premijerka Kosor: Hrvatska 2012. godine ulazi u Europsku uniju

kosor
Robert Anić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
04.12.2009.
u 20:19

Predsjednica vlade potvrdila je nagađanja kako bi upravo 2012. godina mogla biti godina ulaska Hrvatske u EU jer je početak financijske pomoći od EU predviđen od početka 2012.

Europska unija u ponedjeljak počinje sastavljati pristupni ugovor s Hrvatskom, potvrdila je premijerka Jadranka Kosor za HTV.

– Očekujemo osnivanje radne skupine i početak izrade ugovora o pristupanju za Hrvatsku. To je znak da smo pri samome kraju. Do kraja godine imat ćemo 17 zatvorenih i 31 otvoreno poglavlje. Odradili smo 82 zakona i do kraja godine ostala su samo dva. Time je taj veliki posao završen – kazala je premijerka te najavila kako Hrvatska u Europsku uniju ulazi 2012. godine. Kad je riječ o financijskom paketu teškom 3,5 milijardi eura, premijerka je istaknula kako je taj novac predviđen za prve dvije godine, 2012. i 2013.

Znati iskoristiti novac
– To je impresivan podatak, to je respektabilan novac. Sada nam je cilj početi se žestoko pripremati za iskorištavanje toga novca, u svakom smislu, pa i administrativnom. Taj novac moramo znati iskoristiti – najavila je. Premijerka se osvrnula i na Poglavlje 23 te istaknula kako je Hrvatska ostvarila velik napredak u reformi pravosuđa, u svim segmentima, pa i borbi protiv korupcije.

– Zadovoljni smo što je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prepoznao napore Hrvatske u potrazi za dokumentima, odnosno u ispunjavanju obveza. Te obveze postoje prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom i mi smo odlučni u ispunjavanju svih svojih obveza – kazala je premijerka.

Što se tiče korupcije, ističe kako je temelj toga posla nulta tolerancija za korupciju na bilo kojoj razini, bilo o kome da je riječ.

– To je važno u borbi za temeljna ljudska prava svakog građanina. Građanin koji sumnja da bilo gdje postoji korupcija i da ga to sprečava u ostvarivanju njegovih prava na zapošljavanje, školovanje ili liječenje nije potpuno slobodan građanin. Borba protiv korupcije nije posao zbog EU, to je ponajprije posao zbog nas samih – objašnjava predsjednica Vlade.

Iskorijeniti korupciju
Povratne informacije o borbi protiv korupcije stižu i iz Europske unije. – Cilj svih ciljeva jest ulazak u EU, sjedanje za stol europskih naroda i država, gdje nam je i mjesto, ali taj posao radimo prije svega zbog sebe samih, zbog svoje budućnosti. Kakva god budućnost bila, ona mora biti u državi koja je pravom smislu pravna država i u kojoj institucije funkcioniraju – zaključila je premijerka Kosor.

Komentara 251

OB
-obrisani-
22:00 04.12.2009.

gospon kvisko kamoćemo nestalo mi struje.

OB
-obrisani-
23:04 04.12.2009.

fisk4. .veceras si brilijantan...cestitam...!!!!

OB
-obrisani-
21:47 04.12.2009.

doktore kamoćemo toliko teksta a ništa ne reče na moje pitanje. Što će nama svima biti bolje ulaskom u EU??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije