Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kino Europa

Premijerno prikazan film o J. Šimuniću - Moja voljena Hrvatska

josip šimunić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/16
21.10.2015.
u 21:44

Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača podsjeća na praksu hrvatskih sudova prema kojoj taj poklič nije fašistički, osim ako nije popraćen gestom

"Nikoga nisam htio uvrijediti i da sam znao da je to kažnjivo, ne bih to učinio", kaže danas Joe Šimunić u dokumentarnom filmu Jakova Sedlara "Moja voljena Hrvatska",  u kojem je glavni junak upravo Šimunić. Film je večeras imao svečanu premijeru u kinu Europa, a došlo ga je pogledati mnoštvo ljudi iz svijeta sporta i zabave. Među njima su bili izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić, potom Zoran Mamić, Igor Cvitanović, Ljerka i Zvonimir Hodak, Dubravko Šimenc, Dražen Anzulović, Perica Martinović, Anja Šovagović-Despot...

Joeova izjava se, naravno, odnosi na njegovo "za dom - spremni" kojim je zajedno s publikom proslavljao pobjedu nad Islandom prije dvije godine u Maksimru. Zbog tog je pokliča, koji je Fifa ocijenila kao veličanje fašizma, kažnjen s deset utakmica neigranja, pa je morao propustiti SP u Brazilu.

Šimunić nije odustao od istjerivanja pravde, na Fifinu odluku žalio se Međunarodnom sudu za ljudska prava. Na domaćem sudu osporava odluku o kazni od 25.000 kuna. On i dalje vjeruje da je to starohrvatski pozdrav a u tome ga podržava i redatelj Jakov Sedlar. Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača podsjeća na praksu hrvatskih sudova prema kojoj taj poklič nije fašistički, osim ako nije popraćen gestom. U filmu je prikazan i isječak iz opere "Zrinjski" u kojem se također spominje taj kontroverzni izraz kao povijesni, stariji od NDH u kojoj je doživio zlouporabu.

I dok se o tome može govoriti ovako i onako – i hrvatski povjesničari još nisu donijeli pravorijek – redatelj Sedlar i scenarist Hrvoje Hitrec padaju na ispitu neutralnosti kad dolaze na teren dnevne politike, jasno se priklanjajući HDZ-u i žigošući Milanovićevu vladu projugoslavenskom. Unatoč tome što i Šimunić i mnogi drugi u filmu, posebno njegovi suigrači koji za njega imaju samo riječi hvale, apeliraju na hrvatsko zajedništvo.

 >> Strani mediji šokirani: Unatoč nacističkom pozdravu, Hrvatska zaposlila Šimunića

Komentara 38

Avatar BraBar
BraBar
22:12 21.10.2015.

Novinar pise slijedece: " redatelj Sedlar i scenarist Hrrvoje Hitrec padaju na ispitu neutralnosti kad dolaze na teren dnevne politike, jasno se priklanjajući HDZ-u i žigošući Milanovićevu vladu projugoslavenskom." Dali je VL pao na ispitu neutralnosti kada je trazio od 'uglednih' osboba da se izjasne za koga ce glasati? Na kraju clanka VL zajedno s 'novinarom' Antonom Filicem iskoristavaju ovu premijeru za napad na HDZ.

Avatar diana majhen
diana majhen
22:08 21.10.2015.

da je samo za sedlara, za sve HRVATE je današnja vlast projugoslavenska. sva sreća, pa neće još dugo

DU
Deleted user
22:10 21.10.2015.

čista istina, odvratne yuseljačine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije