Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.01.2015. u 09:06

Sveto pravilo parlamentarne demokracije: Ne daj ostavku ni na spravi za mučenje ako te podržava saborska većina, što u praksi znači Z. Milanović

Kada već ne traži njegovu ostavku, premijer Zoran Milanović trebao bi radi zaštite javnog dobra unajmiti detektive da prate ministra Sinišu Vargu, koji je u kratkom mandatu dokazao kakva su sve čuda moguća kada se vješto isprepletu javni i privatni interesi. Baš dok je bio na skijanju u Italiji, Vargino ministarstvo otvorilo je bez najave javnu raspravu o čak 25 nacrta zakona, što je prošlo posve nezapaženo, a tko zna što se sve tu krije. Dakle, angažiranje detektiva ne bi bila uzaludna misija kao Vargino traženje "buba", već bi se tim i preventivnim činom postigle uštede, tko zna što bi se još otkrilo, a veselilo bi i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa gdje je Varga glavna mušterija. Ionako se njih, kako je ljetos zborio, ne boji jer zna, sukob interesa nijekat će sve dok mu se ne dokaže pa će platiti simboličnu kaznu, ispričati se i nastaviti razvijati svoje javno-privatno partnerstvo.

U zemlji političke kulture Varga bi, kada ga već osobni osjećaj odgovornosti ne potiče da svoju ispriku premijeru, Vladi i javnosti naslovi s "ostavka", dobio "vritnjak". Ali, naši se standardi političke odgovornosti mjere po bivšem premijeru pa sve što je ispod milijuna nije strašno, dok su mešetari poput Varge, koji javnu funkciju shvaćaju kao priliku da nešto ušićare, nevinašca s kojima porezni obveznici mogu biti sretni. I naravno da nema smisla tražiti Varginu ostavku, tim više što je ministar postao zamjena za čovjeka kojem premijer više nije vjerovao. Zato ga ni Milanović, čak i kada bi htio, ne može zamijeniti, a i tko bi se toga prihvatio jer, dok se snađe, ode mandat.

Premijer bi jedino mogao vratiti dr. Rajka Ostojića. Ali kada bi ljestvicu poštenja tako postavio, onda bi mu i sam Varga s pravom zamjerio da je Pedro u vladi sukoba interesa. A porasli bi i aktualni apetiti onih koji traže ostavku Milanke Opačić, Ivana Vrdoljaka, Arsena Bauka, Predraga Matića... Da moral i odgovornost stoluju u Vladi, i Tomislav Saucha bi odstupio. Ali u Hrvatskoj, kada nestanu svi argumenti, tu je sveto pravilo parlamentarne demokracije – ostavku ne daj ni na spravi za mučenje dok god te podržava saborska većina, što u praksi znači Zoran Milanović. Stoga je i ovo još jedno "pisanje u vjetar". Ali, dugujem to, poput mene i još mnogih, nadobudnoj čitateljici koja mi je skrenula pozornost na to da je ministar Varga službenim vozilom i s vozačem išao na otvorenje skijaške sezone i kampa u Sextenu kako bi tamo na poziv organizatora održao predavanje o "pravima osiguranika" baš kada je njegov brat Tomislav Matija Varga imenovan predsjednikom uprave Atlasa d. d., koji je prema reklami na webu bio suorganizator!

Što mi je Vargino ministarstvo demantiralo šaljući mi Atlasovo očitovanje! Surađuju (udruga licencira Atlasove škole skijanja), ali ne i u Sextenu. Inače, mlađi Vargin brat ljetos se na svom Facebook-profilu "proslavio" kao hvalisavi bonvivan. Nesputano se hvastao hedonističkim "vikendom u Varginu stilu", pa i večerom s Emilom Tedeschijem. Slučajno ili ne, nakon druženja s premijerovim prijateljem, Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima na čelu s Brankom Grčićem, a onda i Vlada predložili su ga za člana uprave HPB-a, ali je Nadzorni odbor banke utvrdio da "ne ispunjava kriterije". Iako je od 2009. bio u upravi Erste banke, izvoru Vladinih kadrova i povlaštenog kredita Zorana Milanovića mimo bankarskih kriterija. Ipak, tada je stariji Varga postao ministar koji poštuje sveto pravilo naše parlamentarne demokracije.

>>Ministar isprika: Dok on traži ‘bube’, Prenđa Trupec upravlja HZZO-om

>>Varga kriv za sukob interesa, ispričao se zbog 'nenamjernih propusta'

Komentara 14

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:11 20.01.2015.

Jugo ,Jugo hebe slabo...ahhahahahahah Velika sličnost Miloševićeve i Josipovićeve pozicije ''Imao je sve glavne medije uz sebe, sve institucije, udruge koje rade protiv hrvatske države, agencije za istraživanje javnog mnijenja koje su ga godinama proglašavale najsposobnijim i najpopularnijim političarem…, kao…, kao što je i Slobodan Milošević devedesetih imao i vojsku i policiju i tajne službe i medije. Tuđman nije imao ništa, pa je pobjedio Miloševića jer je uz sebe imao hrvatski narod, kao što je i Kolinda Grabar-Kitarović uz sebe imala narod, pa je pobijedila Ivu Josipovića. Pokrenula je oslobađanje od unutarnje agresije i zato je 'vučji čopor' napada. Taj čopor obično bira one koji su slabi i izdvojeni iz 'stada', no ovaj put su pogriješili. Jer Kolinda je jaka. Sam Josipović još se dobro i nosi s porazom, ali njegovi ga korifeji do danas ne mogu preboljet....ehehhehe

DU
Deleted user
10:12 20.01.2015.

Holy je smijenjena zbog sitnice, u nekom e mailu je tražila da neku zaposlenicu ostave na tom i tom radnom mjestu. Pa je dobila nadmeni return Milanovića, u stilu da je letvica visoko podignuta. I sad, na primjeru Varge, koji je čak fasovao službenu kaznu za sukob interesa, vidimo da je letvica zapravo gumilastika!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:12 20.01.2015.

Koja vlada, koja ekipa se složila, strava i užas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije