Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA NJEGOVU POTPORU

Orešković: Hasanbegović je uvjereni antifašist, bit će sjajan ministar kulture

Tihomir Orešković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Autori: Bojan Arežina, Hina
10.02.2016.
u 08:17

"Predsjednica je vrlo jasno komunicirala da je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića"

Premijer Tihomir Orešković jutros na Hrvatskom radiju nije htio dati odgovor na pitanje kada će odlučiti o smjeni Dragana Lozančića. – Kao netko tko dolazi iz biznisa, neću naglo donijeti odluku – rekao je.

– Prikupit ću dodatne informacije i u pravo vrijeme donijeti odluku – rekao je Orešković.

– Ja nisam čovjek koji će naglo uskočiti u neke odluke – dodao je.

Orešković je rekao da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima pravo po zakonu pokrenuti inicijativu i ona je to učinila.

– Vrlo jasno je komunicirala da je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića – rekao je Orešković.

Rekao je da su predsjednica i on partneri.

– Ovo je situacija koja će se riješiti, ali mislim da se trebamo fokusirati na pozitivno, da jesmo partneri i radimo za bolju Hrvatsku – rekao je Orešković.

Orešković nije htio reći ni ima li već ime za novog ministra branitelja.

– Ovo mi je vrlo bitno ministarstvo i uskoro ćemo objaviti ime osobe – rekao je Orešković.

Hasanbegović vrlo sposoban

Orešković je rekao i da ministar kulture Zlatko Hasanbegović ima njegovu potporu, a za njegove sporne komentare rekao je da su izvučeni izvan konteksta.

– Gospodin Hasanbegović je uvjereni antifašist i povjesničar i čovjek koji je vrlo sposoban i mislim da će biti sjajan ministar kulture – rekao je Orešković.

U vezi proračuna za 2016. godinu Orešković je istaknuo da je prioritet smanjiti dug, a deficit približiti što više tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

– Onda ćemo gledati gdje možemo povećati investicije. Tu imamo dovoljno prostora u vezi EU fondova, a s druge strane investicije će nam stimulirati rast – izjavio je Orešković.

Pri izradi proračuna, ponovio je premijer, neke stavke će se povećati, i to ondje gdje se može ostvariti vrijednost, a neki će se resori smanjivati i relocirati kako bi se proračun ojačao i stvorila neka vrijednost za državu. Dodao je da će se pritom gledati moguće uštede u svakom resoru, kako bi se na taj način podigla efikasnost. 

– To nam je prioritet. Imat ćemo otvoreni dijalog sa svakim ministarstvom i gledat ćemo gdje su prilike za podići efikasnost i cijeli sustav. Sve opcije su otvorene i sve karte su na stolu – odgovorio je na pitanje novinara što će biti s plaćama, mirovinama i socijalnim davanjima iz proračuna. Europska komisija za ovu godinu procjenjuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,1 posto.

– Aktivirat ćemo neke programe, u fokusu je otprilike 500 milijuna eura da možemo povećati i stimulirati male i srednje poduzetnike, EU fondovi, da možemo postići rast BDP-a preko tri posto – rekao je Orešković.  Naveo je i da iduće godine dolaze na naplatu velike kamate i otplate kredita, i to će, ocijenio je, biti veliki izazov. Kazao je da mu je pritom bitno podići kreditni rejting.

– Ako možemo podići rejting za jedan stupanj, to znači da možemo na našem dugu uštedjeti 1,5 milijardi kuna, a što će nam onda otvoriti prostor za druge investicije i smanjenje deficita – ustvrdio je premijer.  Kazao je i da će 24. veljače Komisija objaviti izvješće o Hrvatskoj u kojem će poručiti kakve su strukturne promjene nužne.

– Svi ćemo gledati na koji način možemo napraviti najkvalitetniji i najefikasniji proračun – izjavio je Orešković.

Unatoč tome što su ministri na prvoj sjednici Vlade rekli da prostora za uštede nemaju, Orešković kaže da će se prostora naći. 

– Ne znam da baš nema prostora, više je pitanje gdje ćemo pojačati. Primjerice, ako su nam EU fondovi bitni, imamo tu 10,7 milijardi eura koje možemo povući i tu trebamo resurse da ne ostavimo novac na stolu. Pojačat ćemo ondje gdje je to od koristi za hrvatsku ekonomiju. Negdje drugdje gledat ćemo gdje možemo smanjiti te – kaže Orešković.

Na pitanje o uvođenju poreza na nekretnine, Orešković je najavio da će se razmotriti uvođenje poreza na nekretnine koje nisu u funkciji.

– Ako je to nekome stan, kuća gdje živi, nećemo uvesti porez. No, ako je to zemljište, kuća, stan koji nisu u funkciji, uvest ćemo porez. Ako netko ima pet, šest ili sedam stanova, kuće, tu ćemo podići porez na nekretnine – izjavio je.

Izjasnio se protiv davanja autocesta u koncesiju. Svima je jasno da su autoceste ogroman dug za Hrvatsku, rekao je, a kao moguće rješenje spomenuo je vinjete.

– To je jedan model koji ćemo dobro analizirati – rekao je Orešković.

– Sustav kakav je sad trebamo promijeniti, ne možemo ga ovako ostaviti – dodao je.

Sastanak s Angelom Merkel

Govoreći o privatizaciji državne imovine, istaknuo je da će se u tom području tražiti mogućnosti aktiviranja 500 milijuna eura.

– U kapitalu DUUDI-ja ima 30 milijardi eura vrijednosti hrvatske imovine. Tu sam tražio 1,5 posto, da možemo aktivirati 500 milijuna eura. Svi hrvatski građani mogu vidjeti da imamo imovinu koja nije u funkciji. To je mrtvi kapital koji se mora iskoristiti da smanjimo dug. U vezi strateških i nestrateških firmi u javnom sektoru, u ono što je strateško čak ćemo investirati. To je energetski sektor, HEP, tu možemo čak i povećati investicije i biti lideri u regiji. Ono što nije strateško, tu možemo ili poboljšati situaciju u kojoj je ta firma i gledati da pronađeno partnere koji će podići vrijednost te firme – rekao je Orešković.

Govoreći o dodatku za plaće i povećanju plaća od 6 posto, Orešković je rekao da je imao odličan prvi sastanak sa sindikatima, da su otvorili diskusiju i sve stavili na stol te zajedno vidjeli u kojem je stanju Hrvatska.

– Oni su nam partneri i uvjeren sam da ćemo kao partneri imati dobru suradnju – rekao je Orešković.

Na pitanje hoće li se smanjivati broj županija, Orešković je kazao da to nije u fokusu, nego da je bitna efikasnost i samoodrživost.

– Ako grad, županija, općina mogu same sebe financirati, onda im je to plus. Ako ne, onda ćemo tražiti druge modele – istaknuo je.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, naglasio je potrebu humanog odnosa, ali i zaštite nacionalnih interesa. Izrazio je nadu da će mu prvi vanjskopolitički sastanak biti s kancelarkom Angelom Merkel te da će govoriti o izbjeglicama i gospodarstvu.

– Ostat ćemo partneri i pojačati odnose i meni je bitno da vidimo način na koji ćemo pojačati investicije u Hrvatskoj – rekao je Orešković.

>> Sukobi oko tajnih službi i zašto se događaju

>> M. Tuđman: Predsjednica i premijer trebali su se uskladiti

Komentara 288

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
08:20 10.02.2016.

Zlatko će jako puno učiniti za RH: niz uhljeba i jugofilskih neradnika maknut će dalje od naših poreza. Stoga ima našu punu podršku!!!

Avatar imadunic
imadunic
08:22 10.02.2016.

ne oklijevajte premijeru, uzmite vlast u ruke i na dobrobit Domovine zamijenite sve stare kadrove kukurikavaca, narod više ne može čekati,,,želimo bolji život li sa starim kadrovima SDPa- i comp. to ne ide

SU
suncesmokvemaslina
08:26 10.02.2016.

g.Oreškoviću samo radite po savjesti. oni koji te ne žele za Premijera uvijek će naći ili izmisliti nešto,oni koji četiri godine nisu smjeli napisati niti jednu rečenicu nada na bivšeg... nije moguće da nema minus ,svi ga imamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije