Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Distanca

Premijer preuzeo ulogu ministrice Vesne Pusić

02.02.2015., Zagreb - Vesna Pusic dolazi na sjednicu Vlade RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.10.2015.
u 10:23

Puhovski drži da ministrica ne može ići protiv premijera, a Gjenero tvrdi da je kampanja za UN "kriva" što se ona povlači iz "akcije"

Otkako se izbjeglička kriza poklopila s izbornom kampanjom, izgleda da je prvi put Hrvatska shvatila da je vanjska politika postala – unutarnja politika.

Sukobi i prijateljstva sa susjednim državama, pozicioniranje uz dva bloka unutar EU s različitim pristupima imigrantskoj krizi, dovele su do shizofrene situacije u kojoj Hrvatska – u liku premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović – vodi dvostruku vanjsku politiku. Ima li u toj situaciji uopće mjesta i posla za ministricu vanjskih poslova?

Za nju nema "mjesta"

Je li premijer preuzeo taj sektor i je li se V. Pusić svjesno odmakla od njegove oštre retorike? Je li joj politička agenda i lobiranje za šeficu UN-a ograničilo manevarski prostor i ublažilo stavove? Ukratko: gdje je ove jeseni u nizu kriza – od izbjegličkog vala i sukoba s Mađarskom i Srbijom – "nestala" ministrica Pusić?

Za ministricu Pusić u ovom trenu "nema mjesta", smatra analitičar Žarko Puhovski.– U Ustavu postoji niz problema koji su doveli do potpodjele između Vlade, odnosno premijera te predsjednice. Ministrica Pusić je u početku izbjegličke krize bila u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a, što je dovelo do toga da je sve oko vanjske politike koncentrirano kod premijera, a predsjednica ju je već ostavila po strani u New Yorku kad je razgovarala s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, što je, u najmanju ruku, začudno – smatra Puhovski.

Valja podsjetiti na nekoliko situacija kad je premijer Milanović "preuzeo" na sebe vođenje vanjske politike. Eklatantan je primjer bilo donošenje lex Perković. Oprezno neslaganje V. Pusić došlo je tek naknadno i to biranim riječima. Je li se i sada ministrica svjesno izmakla?

– Ministrica ne može ići protiv premijera. Uvjeren sam da smatra da je premijer u pravu, samo da to što radi, radi na krivi način – kaže Puhovski.

Lobiranje za dužnost glavne tajnice UN-a, smatra Puhovski, nije presudni faktor od distanciranja od aktivnije uloge u Hrvatskoj.

Politički hendikep

– Još ima vremena. Sigurno da Mađarska i Srbija neće imati glavnu riječ, a HDZ je ionako protiv Pusić – smatra Puhovski. S tom se ocjenom ne slaže analitičar Davor Gjenero, koji pak kampanju Vesne Pusić za UN vidi kao razlog zbog kojeg je i "prepustila drugima vođenje Ministarstva". Usto, smatra, hendikep V. Pusić je gubitak političkog uporišta.

– Ministrica Pusić je u zadnje dvije godine ostala bez političke stranke. HNS više nije stranka u političkom smislu te riječi. Moraju izlaziti na izbore u koaliciji. Na tom putu nestajanja HNS-a kao političke stranke, oni su se pretvorili u SDP-ovu klijentelu, ovise o Zoranu Milanoviću i prestali su biti korektivni faktor unutar Vlade – kaže Gjenero i zaključuje: – U toj situaciji, ministrica se jednostavno makla i ne ulazi u sukobe.

>>Strankama za izbornu promidžbu, kao i prošle godine, 180.000 kuna

>>Vesna Pusić odgovorila Hebrangu: Što bi vojska radila na granicama? Pucala na ljude?

Komentara 112

DU
Deleted user
10:34 12.10.2015.

Čime je Puhovski zaslužio čast da ga se pita išta?

Avatar Benedikta
Benedikta
10:30 12.10.2015.

Tu je naša Kolinda da popravi ono što ovi rade. Sreća naša na njoj.

Avatar Benedikta
Benedikta
10:29 12.10.2015.

Tako je to, cijeli si mandat proveo neradeći ništa, ništa nije organizirano, ništa nije ustrojeno, i sad je strka, gužva, pa sve svi hvataju svega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije