Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Oluja će ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti

Plenković je podsjetio kako se "u tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska suprotstavila višestruko jačem neprijatelju
04. kolovoza 2018. u 13:01 97 komentara 2024 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Premijer Andrej Plenković u subotu je uputio čestitke za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja te poručio kako su i danas posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve te da takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

DAN POBJEDE PROTIV DANA PORAZA Teslin duh ne može u Knin: Između Hrvata i Srba još stoje ‘balvani’

"Prije 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u odlučujućoj vojno-redarstvenoj operaciji "Oluji" u svega četiri dana oslobođen je najveći dio privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske. Pobjednički stijeg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio je kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Oluja je trajno promijenila ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te bila preduvjet sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma", stoji u čestitki.

Oluja - najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i spomen na hrabrost hrvatskih branitelja

Plenković je podsjetio kako se "u tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska suprotstavila višestruko jačem neprijatelju, velikim srcem zbrinjavala prognanike i izbjeglice te stvarala preduvjete za razvoj i obnovu naše razrušene zemlje i ugroženog gospodarstva".

Generalna proba proslave Oluje u Kninu 04.08.2018 NIZ MANIFESTACIJA Evo kako su mediji u Srbiji popratili obljetnicu Oluje

Stoga će, ističe Plenković, Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja.

"Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima respektabilnu oružanu silu, a današnja moderna Hrvatska vojska, u čiji razvoj kontinuirano ulažemo, čini nas pouzdanom članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. I danas su posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

S tim ciljem gradimo Domovinu koja treba omogućiti našim obiteljima da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje, odgovorno upravlja, štiti nacionalne interese, razvija konkurentno gospodarstvo i stabilan financijski sustav. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima", naglasio je Plenković.

Priprema za proslavu Oluje 2018. obilježavanje u Kninu Na današnji dan prije 23 godine počela je akcija Oluja

Također je poručio: "Slaveći pobjedu u srcu i mislima su nam svi hrvatski branitelji, koji su od Vukovara do Dubrovnika svoje živote utkali u temelje hrvatske države, i kojih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću i ponosom, u sućuti s njihovim obiteljima".

"U ime Vlade i svoje osobno ime hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim sugrađanima želio sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", napisao je premijer Plenković u čestitki.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Dan pobjede nad fasizmom.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Pogledajte levicu, cetnike i udbo desnicu kako bi nam pokvarili pobjednicku proslavu , ne mos ih razlikovati.

 • Marko1337:

  Otac domovine ima najveće zasluge u stvaranju slobodne države Hrvatske. Gotovo je neshvatljivo kako je taj čovjek svladao sve prepreke, neprijatelje i brojne međunarodne i domaće faktore, Bio je to pravi pogodak u sridu. Sreća je naša da nakon dugo ... prikaži još! vremena imamo još jednog velikog političara, Plenkovića.