Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer Plenković u procesiji Za križen na Hvaru

Zadovoljstvo mi je još jedom doći u Svirče, u mjesto odakle potječe moja obitelj po ocu. Ove godine mi je posebno drago jer je naš rođak križonoša u Pitvama, rekao je Plenković
18. travnja 2019. u 22:50 11 komentara 881 prikaza
Andrej Plenković na procesiji Za Križen
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hvaranin po ocu, i ove će godine na Hvaru sudjelovati u procesiji Za Križen, a riječ je o jedinstvenom obredu osobite pobožnosti i izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća.

HDZ predstavio kandidate za izbore Predstavljeni kandidati za izbore Plenković: HDZ-ova lista je kombinacija iskustva, znanja i najboljih godina

U noći s Velikog četvrtka na Veliki Petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

"Zadovoljstvo mi je još jedom doći u Svirče, u mjesto odakle potječe moja obitelj po ocu. Ove godine mi je posebno drago jer je naš rođak križonoša u Pitvama", rekao je Plenković.

Dodao je kako je uoči procesije s hvarskim biskupom Petrom Palićem razgovarao i evocirao tu stoljetnu hvarsku tradiciju.

"S biskupom Palićem razgovarali smo i evocirali fenomenalnu tradiciju koja traje pet stoljeća i okuplja vjernike otoka Hvara i predstavlja našu veliku posvećenost vjeri, našem identitetu i našoj tradiciji. Zato mi je drago što se okupilo puno vjernika, ne samo s Hvara nego i iz drugih dijelova Hrvatske", rekao je Plenković i istaknuo kako se veseli sudjelovati u procesiji.  

Komemoracija u Jasenovcu Komemoracija u Jasenovcu Plenković: Nema razloga da se svrstavamo na dvije strane

U procesiji Za Križen istovremeno iz šest župskih crkava u 22 sata počinju ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ težak do 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna je po svom trajanju - tijekom osam sati prođe se 25 kilometara i po naglašenom pasionskom sadržaju - pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

VIDEO Plenković: Ne zatvaramo oči pred problemima koji postoje u Slavoniji

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Vrac666:

    Na početku bijaše mrak i pojavi se HDZ i mrak osta za vijeke vjekova

  • Vrac666:

    Kad ovo vidi Isus će se ponovo sam pribiti na križ

  • Muncimir:

    Je li ga netko naučio kako se treba prekrstiti? Mama i tata nisu.