Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Novskoj

Plenković o HNB-u: Stvar je kompleksna, Hanfa će provjeriti o čemu se radi

Andrej Plenković u Novskoj sudjelovao na otvorenju Učeničkog doma srednje škole Novska
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/18
12.01.2022.
u 12:08

To nije tema koju šira javnost razumije, stvar je sofisticirana. Ovo su stvari koje s Vladom neke izravne veze nemaju - kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Novskoj, a uz premijera su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Premijer je upitan za komentar o napisima vezanim za sami vrh Hrvatske narodne banke (HNB) koji su se jučer pojavili u medijima.

- Nazvao sam jučer guvernera Borisa Vujčića ne znajući da ide na javnu radioteleviziju, vidjet ćemo što će se zbivati nakon što dostavi očitovanje Odboru u Saboru. Znam koliko i vi u ovom trenutku. Nazvao sam ga, pitao, oni će poslati neko pisano očitovanje. Ovo su stvari koje s Vladom neke izravne veze nemaju. Suzdržat ću se se komentara u ovoj fazi, situacija je kompleksna. To nije tema koju šira javnost razumije, stvar je sofisticirana - kazao je Plenković  i dodao:

- Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić zatražila je da Vujčić Odboru dostavi očitovanje, nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati. Vjerojatno će sukladno svojim zakonskim nadležnostima ovu temu provjeriti HANFA i nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku.

Upitan ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje, kazao je:

- Nećemo se vraćati na tu temu. Nemam detaljne informacije i neću to više komentirati.

12.01.2022., Novska - Premijer Andrej Plenkovic obisao je Poduzetnicki inkubator PISMO 2. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Govoreći o rastu cijene energenata, premijer je rekao kako Vlada ima niz alata na raspolaganju.

- Cijene energenata za građanstvo i kućanstva nisu poskupile. Ako zadržimo ovakvu stopu rasta, onda ćemo učiniti sve da donesemo niz politika i mjera koje će smanjiti udar na građane. Do trenutka kada to pitanje postane aktualno imat ćemo cijeli paket koji će olakšati situaciju - kaže Plenković.

Osvrnuo se i na slučaj nestalog Mateja Periša kazavši kako će detalji biti poznati na konferenciji koju će policija održati danas.

- Kao što znate, zatražio sam od ministra unutarnjih poslova da se pošalje policiju u Beograd i uspostavi se suradnja s tamošnjim timom. Na čelu tog tima je šef krim policije. Naša je zadaća da pomognemo i provjerimo svaki, i najmanji, detelj - naglasio je Plenković.

12.01.2022., Novska - Premijer Andrej Plenkovic obisao je Poduzetnicki inkubator PISMO 2. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Upitan je i za komentar na odlazak Milorada Pupovca u Banju Luku na proslavu Republike Srpske.

- Volio bih da u Hrvatskoj javnosti, pogotovo među ovima koji se javljaju za pitanje gospodina Pupovca, ima onih koji shvaćaju da je on tamo išao kao zastupnik SNV-a, a ne član Vlade. Ja ne trebam nikome biti prevoditelj. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje. Niti sam ja nečiji odvjetnik niti prevoditelj, on je tamo išao kao član SNV-a, a ne parlamentarne većine. Pitajte njega jer ja neću tumačiti stav SNV-a. Ni riječi o tome neću više reći, stvar je što se mene tiče apsolvirana - rekao je Plenković.

Današnji posjet premijer je počeo sastankom s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem i sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom. Potom je sudjelovao na otvorenju Učeničkog doma Srednje škole Novska. 

Nakon toga premijer je obišao prostorije Učeničkog doma, Poduzetnički inkubator PISMO 2 i tvrtku Ante Mijić – Quercus d.o.o.

Komentara 11

KR
Krud
12:17 12.01.2022.

Drugim riječima: Ne dirajte moje ljude!

JO
JosefKa
12:52 12.01.2022.

Stvarno talent: nazvati sve sugradjane manje inteligentnima vec u prvoj recenici

WI
wisnja7
13:36 12.01.2022.

Po Plenkoviću se nista neće riješiti jer on zivi u Bruxellesu a Narod u fenomenalnoj Drzavi Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije