Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi službeni put

Premijer Orešković u Ljubljani smiruje tenzije

Tihomir Orešković
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
28.01.2016.
u 18:13

Kako je objavilo slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, Orešković se sutra sastaje u Ljubljani s tamošnjim premijerom Mirom Cerarom, a tema razgovora bit će migrantska kriza

Premijer Tihomir Orešković za prvi je inozemni posjet odabrao Sloveniju.

Kako je objavilo slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, Orešković se sutra sastaje u Ljubljani s tamošnjim premijerom Mirom Cerarom, a tema razgovora bit će migrantska kriza. Istovremeno, sutra i ministar vanjskih poslova Miro Kovač odlazi u prvi službeni posjet, i to u Bosnu i Hercegovinu.

Odabir obaju odredišta vrlo je znakovit. Odlazak u Ljubljanu znači zatopljavanje vrlo nategnutih odnosa između dviju država. Neslaganja su izazvale otkrića o nezakonitim rabotama slovenske strane u procesu arbitraže, a pozivi tadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se sastane sa slovenskim kolegom i da nađu novi modalitet rješavanja graničnog pitanja dobili su odbijenicu od Cerara.

Potom se još zakompliciralo početkom migrantske krize, a slovenski premijer Cerar vrlo je jasno kazao kako očekuje te kako se nada da će bilateralni odnosi biti puno bolji s novom hrvatskom vladom.
Ministar Miro Kovač odlaskom u BiH šalje pak poruku da je ta država, kao i Hrvati za koje se – i po Ustavu RH Hrvatska dužna brinuti – u fokusu interesa Zagreba.

U Sarajevu će se sastati s kolegom Igorom Crnatkom te s članovima Predsjedništva BiH, kao i s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem. U Mostaru će se pak susresti s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, mons. Ratkom Perićem, mostarsko-duvanjskim biskupom i fra Ikom Skokom, gvardijanom franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, a posjetit će i bolnicu Mostar i franjevački samostan u Širokom Brijegu.

>> Orešković prvu sjednicu započeo izrekom na engleskom, ministri traže nova zapošljavanja

Komentara 41

Avatar juricamesko
juricamesko
17:11 28.01.2016.

s kim se ono sastajao Milanović vezano za migrantsku krizu.o da,nije imao vremena, on je šarao.

DU
Deleted user
19:46 28.01.2016.

Nevjerojatna je količina mržnje i žuči koju na ovom forumu prosipa jugokamarila prema svemu što ima hrvatski predznak.

CR
crocro
20:47 28.01.2016.

ja samo želim vjerovati da je premijer u potpunosti upoznat s genezom problema međugraničnog spora sa Slovenijom, odnosno s uzrocima Hrvatskog odustajanja od arbitraže kao sredstva za rješavanje međugraničnog spora. Ako je gosp. premijer upoznat sa stavom i odlukom Hrvatskog Sabora i sa stavom Hrvatskih građana koji ne priznaju kompromitirani arbitražni postupak, onda sam mirniji kako će premijer nastupiti u razgovoru sa slovenskim premijerom. Samo ako ništa ne zna o arbitraži, samo bi u tom slučaju mogao poduprijeti arbitražni postupak koji je ionako osuđen na propast. Ali želim vjerovati da su premijera upoznali sa stavovima Hrvatskog Sabora i sa voljom Hrvatskog naroda..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije