Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo sućuti premijeru kraljevine Belgije

Premijer Orešković izrazio duboko žaljenje zbog terorističkog čina; napade osuđuju i Grabar-Kitarović, Reiner, Petrov i Kovač

Premijer Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.03.2016.
u 15:56

Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže, stoji u pismu sućuti Charlesu Michelu

Premijer Tihomir Orešković uputio je sućut premijeru Kraljevine Belgije Charlesu Michelu.

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

sa žaljenjem sam primio vijest o terorističkim napadima u Bruxellesu.

Hrvatska Vlada najoštrije osuđuje ove napade na osnovne vrijednosti civiliziranog društva koji za cilj imaju samo smrt, sijanje panike i besmisleno razaranje.

Duboko žalimo zbog ljudskih žrtava i izražavamo iskrenu sućut svima koji su izgubili svoje najdraže.

Ozlijeđenima želimo brz oporavak, a svim građankama i građanima europske prijestolnice i cijele Belgije izražavamo punu solidarnost.“

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu.

Sućut je izrazila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

"Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", poručila je Grabar-Kitarović.

"Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti", napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese "iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu".

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner uputio je izraze sućuti predsjedniku zastupničkog doma Kraljevine Belgije Siegfriedu Brackeu, predsjednici Senata Kraljevine Belgije Christini Defraigne i veleposlaniku Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Philippeu Benoitu.

"Poštovani predsjedniče zastupničkog doma Kraljevine Belgije gospodine Bracke, najdublje suosjećam s obiteljima i prijateljima žrtava jutrošnjeg terorističkog napada u Bruxellesu. Najoštrije osuđujem taj bezumni čin nasilja kojim se nastoji unijeti strah u svakodnevni život građana. Stabilnost i sigurnost apsolutni su prioriteti ujedinjene Europe, ali i svijeta u cjelini. Primite izraze mog najdubljeg suosjećanja", poručio je Reiner.

U terorističkim napadima izvršenima u utorak ujutro u Bruxellesu ubijene su, prema posljednjim podacima, 34 osobe, a ozlijeđeno je 170.

Napade je oštro osudio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekavši da se njima želi narušiti sloboda građana Europske unije i unijeti strah u njihovu svakodnevicu. "Najoštrije osuđujem terorističke napade te u svoje osobno ime i u ime svih kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, želim izraziti iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a ozlijeđenima želim brz oporavak. Napad na Bruxelles je napad na Europsku uniju. Hrvatska i hrvatski narod su solidarni s Belgijom i svim njenim građanima", poručio je Kovač.

"Teroristički napadi pokušavaju dovesti u pitanje sve vrijednosti na kojima počiva današnja Europa od koje se pred velikim izazovom zahtijeva zajedničko djelovanje. U borbi protiv terorizma odlučniji smo no ikad i pokazat ćemo da smo ujedinjeni protiv onih koji vrše udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", naglasio je šef hrvatske diplomacije.

 Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak je, izrazivši solidarnost s obiteljima žrtava i cijelim belgijskim narodom, istaknuo da zlo nikada neće pobijediti demokraciju.

 "Naše su misli s obiteljima žrtava, s njihovom rodbinom i prijateljima, s cijelim belgijskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Zlo nikada neće pobijediti demokraciju", napisao je Petrov na svom facebook profilu.

 Izrazivši sućut obiteljima poginulih, predsjednik SDP-a Zoran Milanović na svom facebook profilu poručio je kako nas bezuman akt mržnje i nasilja u Bruxellesu upozorava da u borbi protiv terorizma, najvećeg zla današnjice moramo stajati ujedinjeni. "Pred Europom se nalaze izazovi i prijetnje pred kojima ne smijemo pokleknuti jer koliko god svijet bio surov, naša je dužnost da stanemo u obranu temeljnih ljudskih vrijednosti i slobode", napisao je Milanović. 

 Kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina poručio je da je užasno to što se događa u srcu EU. "Izražavam sućut europskim građanima, a posebno obiteljima stradalih. Ovo je napad na vrijednosti na kojima je nastala slobodna Europa", napisao je Komadina na svom facebook profilu.

 Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno.

 

>> Eksplozije u zračnoj luci i metrou u Bruxellesu, najmanje 23 osobe ubijene. Proglašeno izvanredno stanje! Ozlijeđen jedan slovenski diplomat

Komentara 11

PA
pavo
12:26 22.03.2016.

Žice na hrvatske granice!!!! U savez s Orbanom!!!

Avatar NikadRobom
NikadRobom
12:52 22.03.2016.

Koliko ono je kvota za Hrvatsku?Mislim,koliko da primimo imigranata?

Avatar NikadRobom
NikadRobom
16:52 22.03.2016.

Svi duboko zalimo,nase misli su s Vama...pa dobro ljudizsvi smo znali da ce se to poceti dogadati.Pa koji smo mi svi u Europi zaludeni za nepovjerovati.Prvo nas mediji psiholoski napumpaju svakojakim glpostima o jadnim doktorima,magistrima,fizicarima koji samo eto dolaze jer zele bolje sebi i obitelji,a onda nakon nekoliko mjeseci se pocnu desavati ovakve stvari,i opet nas sada pumpate slikama i bombasticnim naslovima....jesmo ovce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije