Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEUČILIŠTE COLUMBIA

Premijer održao predavanje: 'Slavonija još teško diše od Domovinskog rata'

Andrej Plenković, New York
Foto: Marijana Marinović
21.09.2017.
u 17:37

Tijekom četverodnevnog prvog službenog posjeta SAD-u povodu 72. redovnog zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih narodu, u `gradu koji nikad ne spava` - New Yorku ni hrvatski premijer Andrej Plenković nema vremena za odmor

Tijekom četverodnevnog prvog službenog posjeta SAD-u povodu 72. redovnog zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih narodu, u 'gradu koji nikad ne spava' - New Yorku ni hrvatski premijer Andrej Plenković nema vremena za odmor.

Nakon otvorenja skupštine i niza sastanaka, a između govora u UN-u, u srijedu ujutro je s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić i ambasadorom Hrvatske mirovne misije pri UN-u Vladimirom Drobnjakom bio na svečanom otvorenju Augustinčićeva spomenika 'Vjesnica mira' ispred zgrade UN-a, simbolično postavljenim u povodu 25. obljetnice primanja Hrvatske u Ujedinjene narode.

Iste večeri i istim povodom se diplomatska svita okupila i na svečanom prijemu u UN-u, a premijer je našao vremena i za predavanje na temu `Budućnost Europe – Hrvatska perspektiva` pred studentima Sveučilišta Columbia na Talijanskoj akademiji za napredne studije u Americi. Zanimljivo je da je tu Casu Italianu, kako se zove zgrada Talijanske akademije, Sveučilište Columbia prihvatilo na dar 1928. od tadašnje fašističke vlade Italije pod Benitom Mussolinijem, no nakon temeljnog renoviranja početkom devedesetih pod pokroviteljstvom talijanske vlade, 1996. građevina je vraćena Columbiji.

Andrej Plenković, New York
1/14

 

U uvodnoj rijeci rektor Sveučilišta John H. Coatsworth duhovito je predstavio Hrvatsku 'da je još i poznata po glavnom gradu King`s Landing iz Sedam kraljevstva, odnosno Dubrovniku u kojem se snimao TV spektakl Igra prijestolja', a potom je premijer održao dvadesetak minuta govora o sprezi Hrvatske I Europe.

- Jedna od glavnih političkih zadaća hrvatske vlade je priprema ulaska u Schengenski sporazum, sto je važan korak prema članstvu u područje slobodnog kretanja, a druga je Eurozona i uvođenje eura kao službene valute. Europska unija je od velike važnosti za svijet, a u budućnosti je vidim, kao i Hrvatsku, kako putem institucija ojača demokraciju, kako osigurava bolje rezultate od europskih budžeta i konkretne beneficije te da ima utjecaj na globalnu scenu, uključujući i krovnu organizaciju Ujedinjene narode – rekao je premijer Plenković, ističući da se životni standard hrvatskih stanovnika poboljšao od 2013. otkako je Hrvatska postala članica Europske unije.


 

Među zanimljivijim pitanjima studenata nakon predavanja bilo je ono studenta matematike Nike Franceschija 'zašto toliko mladih napušta Hrvatsku?'

- Nažalost, taj trend nije samo u Hrvatskoj proteklih godina, nego u cijeloj centralnoj Europi. Velike su migracije Hrvata u Irsku, Poljaka u Francusku i drugih. Situacija je posebno teška u pojedinim hrvatskim regijama, poput Slavonije, koja još teško diše od Domovinskog rata, pogodile su je poplave i sve vise mladih odlazi. Zadatak hrvatske vlade je da stvorimo uvjete da mladi ljudi i njihove obitelji ne odlaze iz domovine, da se otvore nova radna mjesta i omogući im da se skuče i stvore dom – zaključio je premijer.

Komentara 23

MJ
mario.jozic.35
18:05 21.09.2017.

Ne gospodine plenkovicu nego ste vi I sve predhodne vlade zapostavile slavoniju, unistili ste preko agrokora poljoprivrednika u slavoniji I vaseg uvoznog lobija

DU
Deleted user
18:44 21.09.2017.

Boze dragi na sto se ovaj izvlaci nakon toliko godina od rata?! Sad zakucavaju zadnji cavao. I kao sto vidimo boli ih nesto zbog masovnog iseljavanja!

BU
Budak
18:36 21.09.2017.

Ti teško dišes zbog pretilosti. Kad te se vidi zna se gdje ide porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije