Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomist Ljubo Jurčić:

Premijer nije iskusan, no to može biti dobro

17.11.2014., Zagreb - Ljubo Jurcic, bivsi saborski zastupnik i ministar u vladi, profesor na Ekonomskom fakultetu.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
04.04.2016.
u 23:00

Treba nam rast BDP-a od 4 posto da ne režemo standard građana, 5 posto da ne stagniramo, a 7 posto da počnemo sustizati Europu

Hrvatska nema industrijsku politiku odnosno institucionalnu infrastrukturu i sustav koji bi omogućio da se zaposle resursi, upozorava profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić, koji je uvjeren kako je Hrvatska iz krize trebala izići 2012., ali nije jer je Kukuriku Vlada vukla pogrešne poteze i državu gurnula u dublju krizu.

Dijalog znalaca

Stoga on predlaže organiziranje skupa na kojemu bi, u tolerantnoj atmosferi, razgovarali znanstvenici, stručnjaci, poslovni ljudi i političari koji bi iznjedrili pogled na gospodarstvo i društvo sa svih strana. Uspjeh Oreškovićeve Vlade, smatra Jurčić, ovisi o otvaranju dijaloga između znalaca, s različitim idejama i iz različitih interesnih skupina. Premijer Orešković, prema njegovu mišljenju, nije opterećen starim odnosima.

Ništa bez korjenitih promjena

Premijer je očito liberal, što može biti problem u državi koja se razvijala kao socijalna. Preuzeo je posao za koji nema obrazovanje i iskustvo. Nije živio u Hrvatskoj pa nema dovoljno razvijena osjetila za procjenu kretanja u hrvatskom društvu. No, to može biti i dobro jer nije opterećen starim modelima. Pred velikim je izazovima. Vrijeme će pokazati koliko njegove menadžerske sposobnosti i kvalitete mogu pomoći da ovlada situacijom kako bi mogao voditi Vladu, odnosno državu – kaže Jurčić. Bez korjenitih promjena, uvjeren je, ne može se očekivati rast ulaganja. Samo zakonima o investicijama investitori se ne mogu privući, a izazovi su veliki: treba nam rast BDP-a od 4 posto da se ne povećava javni dug ili da ne režemo standard građana, zatim 5 posto da ne stagniramo, a 7 posto da počnemo sustizati Europu.

Za takve ciljeve nema objektivnih ograničenja. Sve ovisi o sposobnosti Vlade. Za rast su potrebne fiskalna, monetarna, industrijska i regionalna politika. Iz tih politika i instrumenata proizlazi isplativost ulaganja i tad ne morate poznavati nijednog investitora. Doći će sami, i to na tisuće njih – ističe Jurčić te upozorava da, ne promijeni li se ekonomska politika, neće biti koristi od najavljene aktivacije mrtvog kapitala. U takvoj situaciji, kaže, glavni zainteresirani kupci bit će špekulanti, a ne istinski ulagači. 

>> Orešković: Građani ne moraju platiti tih 89 kuna. Na tržištu ima i drugih opcija 

>> Orešković Butkovića pitao za kolonu zbog šahta: 'To se neće ponoviti'

Komentara 12

DU
Deleted user
08:56 05.04.2016.

Kakav rast gospodarstva, kakvi bakrači! Pa u Hrvatskoj je još uvijek na snazi ona dobro poznata deviza iz komunističkog doba da nas nitko ne može tako malo platiti koliko mi možemo malo raditi. Po svim relanim pokazateljima taj se mentalitet neće promijeniti tako skoro. Zato pohrlimo, sestre i braćo, u mnogobrojne kafiće i nastavimo se po cijele dana jadati kako nam je teško jer država nema odakle nasmagati onoliko koliko bi nama trebalo, nego nam daje crkavicu u obliku socijane pomoći. Tko je još vidio zasukati rukave i uzeti svoju sudbinu u vlastite ruke!?

DO
Donald
03:00 05.04.2016.

Očito je da je i gospodin Jurčić dijete socijalizma. Na žalost mnogo toga uopće ne ovisi o vladi, nego o narodu, iz čijih glava treba konačno iskorijeniti duh komunizma, totalitarizma i titoizma. Tek onda i nakon drastičnog smanjenja državne birokracije, ekonomija će krenuti sama od sebe, prije nikako. Tu jednostavno nije dostatna mala kozmetika sistema, nego djelovanje jednog jako velikog noža, na žalost pacijent, a to je narod, uopće nije istinski spreman i voljan za operaciju. Kao obično, verbalno da, efektivno uopće ne. A i Orešković baš ne djeluje kao veliki kirurg, no dajmo mu vremena, ni Amerika nije otkrivena preko noći.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
00:49 05.04.2016.

Ima tu istine gospodine Jurčić koji je majstor svoje naobrazbe sa Fakulteta Ekonomije.Bravo Jurčiću!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije