Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priopćenje vlade:

Premijer na Krku: 'Odabrana ova ruta zbog istovjetnosti troškova'

Autori: ba/VLM, irk/VLM
06.10.2013.
u 08:39

Premijer Zoran Milanović na povratku iz BiH, gdje je bio u dvodnevnom posjetu sletio je na aerodrom u Omišlju, na otoku Krku

Premijer Zoran Milanović na povratku iz BiH, gdje je bio u dvodnevnom posjetu, umjesto na zagrebački Pleso sletio je na aerodrom u Omišlju, na otoku Krku, javlja Novi list. Stigao je jučer oko 18 sati, a na pisti su ga čekala četiri službena automobila.

Premijerovo osiguranje fotoreporteru je zabranilo da snima jer je premijer u "privatnom posjetu" i "ne želi da ga se snima". Iz Ureda za odnose s javnošću rekli su kako premijer nakratko ostaje u Primorsko-goranskoj županiji, a onda će se automobilom vratiti u Zagreb. 

Nakon objave da je premijer Zoran Milanović vladinim zrakoplovom sletio na Krk radi privatnog posjeta, priopćenjem se oglasila vlada koja je dala izjavu za javnost koju prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović putovao je službenim automobilom u posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojeg je posjetio Livno, Tomislavgrad, Ramu, Kupres, Bugono, Gornji Vakuf-Uskoplje i Kraljevu Sutjesku. Iz posjeta susjednoj državi vratio se službenim zrakoplovom iz Sarajeva u Hrvatsku, sletivši u Zračnu luku Rijeka.

Dakle, zrakoplov je korišten za službene potrebe, sukladno Uredbi o direkciji za korištenje službenih zrakoplova. Let je unaprijed planiran i odobren na toj relaciji.Što se tiče upita oko troškova leta prvo na Krk, a potom u Zagreb, prosječan trošak sata leta zrakoplova CL-604 iznosi 3.300$ i on uključuje: gorivo, radove održavanja i potrošne dijelove, rezervne dijelove iz programa održavanja (SMART program) i druge troškove puta (kao što su aerodromske naknade, troškovi preleta, catering i sl) što za jučerašnju razliku u dužini leta od 17 minuta iznosi oko 935$ (dakle cca 765€). Naime, let Sarajevo-Zagreb kraći je za dvije minute od leta Sarajevo-Rijeka, dok let s Krka do Zagreba traje 15 minuta. Obzirom da predsjednik Vlade u Bosnu i Hercegovinu nije putovao zrakoplovom već službenim automobilom, troškovi puta su samim time smanjeni (samo troškovi noćenja i dnevnica za četiri člana posade iznosili bi oko 800 €). Toliko bi u gruboj procjeni iznosili i troškovi osiguranja trase, prijevoza i pratnje predsjednika Vlade cestovnim putem iz Zagreba na Krk, te je ozbirom na istovjetnost troškova i činjenicu da je predsjednik Vlade štićena osoba, odabrana ova ruta, sukladno provedbenom planu o kojem odlučuje nadležna Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a.

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine, službeni je zrakoplov korišten za 30 putovanja, odnosno ukupno 65 puta. Od toga je zrakoplov 19 puta korišten za potrebe Predsjednika Republike, isto toliko puta za potrebe predsjednika Vlade RH, te 12 puta za potrebe Hrvatskog sabora.

>> Linić brani remont: Svi misle da treba rasprodati i avione i aute

>> Sanaderu i Žužulu Vladin avion služio kao taksi po Americi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije