Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalni izbori

Prema anketi lokalnog portala, SDP ne pobjeđuje u prvome krugu

'25.10.2011., Koprivnica - Sjednica Gradskog vijeca. HDZ-ov vijecnik Ernest Forjan.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
22.01.2013.
u 13:00

Od 2013 čitatelja njih 911 (45,2 %) glasalo bi za Vesnu Želježnjak (SDP), a 857 glasova (42,5 %) dobio bi Ernest Forjan, kandidat HDZ-a i HSS-a

Sudeći prema anketi koju je prošli tjedan proveo portal Koprivnica.net, skorašnji lokalni izbori u Koprivnici bit će najizvjesniji otkad se provode.

Aktivisti

U zadnjih 12 godina oni su naprosto bili dosadni jer je SDP uvijek postizao premoćnu pobjedu. I na prvoim neposrednim izborima za gradonačelnika (2009. godine), SDP-ov kandidat Zvonimir Mršić suvereno je, sa 73,95 posto glasova, porazio kandidata udruženih HDZ-a i HSS-a Stanislava Biondića. Tada je Mršić dobio 11.176, a Biondić 3633 glasa.

U anketi Koprivnica.neta izjasnilo se 2013 čitatelja, što je jako veliki uzorak kad su predizborne ankete u Koprivnici u pitanju. Njih 911 (45,2 posto)glasalo bi za Vesnu Želježnjak, kandidatkinju SDP-a, a 857 glasova (42,5) dobio bi Ernest Forjan iz HDZ-a, koga je podržao i HSS.

Naravno, ankete ovakvoga tipa nisu u potpunosti relevantne jer nitko ne kontrolira mogući upliv stranačkih aktivista, koji po diktatu glasaju \"za svojega\".

Nevjerojatno

Međutim, takve su ankete provođene i prije, ali nikad SDP-ov primat nije doveden u pitanje kao sada. SDP-ova kandidatkinja, usprkos očekivanjima, ne pobjeđuje u prvome krugu, a gotovo nevjerojatno, s obzirom na koprivničku recentnu političku prošlost, zvuči podatak da se trenutačno vodi mrtva utrka između nje i kandidata HDZ-a i HSS-a.

Ipak, ovakav rezultat ankete (makar ona ne bila potpuno vjerodostojna) ne bi trebao previše čuditi ako se u obzir uzme nekoliko činjenica koje otežavaju SDP-ovu predizbornu poziciju.

Prvo, izbore je ta stranka dosad premoćno dobivala pvenstveno zahvaljujući u narodu obljubljenome Mršiću, koji je lani otišao na čelo Podravke. Drugo, V. Želježnjak očekivano \"fasuje\" nezadovoljstvo općim stanjem u državi, u kojoj je na čelu SDP.

I treće, nije isključeno da je na pad popularnosti te stranke utjecala afera s podizanjem Mršićeve plaće u nezgodnome trenutku i na dubiozan način. Zanimljiva je podudarnost da je anketa otvorena na dan kad je objavljena vijest o povećanju plaće.

 

Komentara 2

JA
jamanuša
14:33 22.01.2013.

ove i ovakve ankete (naručene) strogo zabraniti. iako sam demokrata.

FR
friz
09:23 23.01.2013.

zahvaljujući prije svega Mršiću i to što izvodi sa Podravkom,ova anketa bi bila i točna.Mada iskreno rečeno i neki potezi vlasti na nivou RH to potvrđuju.Meni se pak čini da se vlast Zorana Milanovića previše i ne osvrče zbog toga.Kaoo da im je svejedno kako će proći na lokalnim izborima.Kao da im je to sada manje bitno.Tko da će ni krivi ni dužni deblji kraj ni krivi ni dužni izvući oni lokalni političari koji vode kampanju,kako u KC tako i drugdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije