Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradali potomci

Prema Africi će ovog ljeta krenuti samo dvije mlade rode

Klepetan i Malena (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/9
28.05.2012.
u 14:45

Troje od petero potomaka svjetski poznatih roda Malene i Klepetana nije uspjelo preživjeti

Svjetski poznata roda Malena iz Brodskog Varoša prije dva je tjedna snijela pet jaja, ali zbog naglih promjena vremena i pada temperature zraka preživjele su samo dvije male rode. Ovoga će ljeta tako iz njezina gnijezda put Afrike krenuti samo dvije mlade rode. Umirovljeni domar Stjepan Vokić, koji se već 20 godina brine o ptici slomljena krila, kaže da su sredinom mjeseca za visokih temperatura od 30 stupnjeva ptići počeli probijati ljusku jajeta.

– Nažalost, samo što su izvirili iz jaja, nastupilo je gadno nevrijeme praćeno kišom i zahladnjenjem. Kada sam se popeo do gnijezda, imao sam što vidjeti. Jedino koje je uspjelo do kraja izaći iz jaja bilo je izgurano sa strane. Dohvatila ga je kiša, a njemu onako malom i jadnom nije trebalo puno i vjerojatno je uginuo od ozeblina. Preostalo dvoje nije uspjelo do kraja probiti ljusku i ugušili su se unutra – kaže Stipo.

On dodaje da nije bilo nikakvih mogućnosti za spašavanje ptića, jer bi mu za tako nešto trebao inkubator. Kada je Klepetan odlazio u nabavu, Malena sa svojim slomljenim krilom nije uspijevala do kraja pokriti jaja i hladnoća ih je jednostavno desetkovala. Srećom, dvoje preživjelih ptića je zdravo, već su narasli i imaju odličan apetit. Stipo ih redovito hrani amperima punim ribe, a Klepetan im donosi pijavice i žabe koje kljunom nahvata u blatu. Pritom je, kako Stipo kaže, uvijek "prljav k'o konj"! Jedno je mladunče samo jučer u slast progutalo čak osam malih ribica crvenperki. Početkom srpnja oni će početi učiti letjeti, a već polovinom tog mjeseca napustit će gnijezdo i zaputiti se prema Africi.

– Prije odlaska oni najprije odlaze na bivšu Ekonomiju Jasinja u Kaniži, gdje se okupljaju u veće društvo i na oranicama uče životu u prirodi. Svake godine navrate da me pozdrave. Lani ih se tako na igralištu okupilo čak pedesetak – ističe Stipo. Ipak, gubitak troje mladunčadi ostavio je traga na Malenoj.

– Moja roda osjeća da je izgubila mlade. Ona jadna sjedne, stane i gleda svojim okicama sve što se događa oko nje. Nisam htio dirati jaja dok ih ona sama nije sklonila u stranu. Ipak, ostalo joj je ovo dvoje pa je koliko-toliko preboljela gubitak. Sada gleda u njih kao u Boga – kaže Stipa. On dodaje da to nije prvi put da neki od mladih ne prežive, ali i podsjeća kako se lani zbog suše i za njih povoljnih vremenskih prilika svih pet mladih uspješno izleglo i preživjelo. Malena je do sada snijela jaja već 16 puta, a na svijet je donijela ukupno 42 mladunčeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije