Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Prekršajni sud u zgradi čiji je vlasnik u blokadi s nizom prijava!

\'21.02.2012., Zagreb - Zgrada Prekrsajnog suda u Zagrebu na adresi Avenija Dubrovnik 8.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
Željko Lukunić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
22.02.2012.
u 10:00

Za 7100 m² plaća se 350.000 kuna bez PDV-a, a ugovor se nakon godinu dana može raskinuti ili Ministarstvo pravosuđa može kupiti zgradu.

Prije godinu dana Ministarstvo pravosuđa je zagrebački Prekršajni sud iselilo iz prostora koji je bio u državnom vlasništvu i uselilo u novi za koji mjesečno plaćaju 430.000 kuna najma, i to tvrtki koja je tri godine u blokadi, a protiv njezina čelnika Michaela Ljubasa podnesen je niz kaznenih prijava!

Kada smo pitali pojedinosti o ovome skandalu, iz Ministarstva pravosuđa došao nam je odgovor s potpisom glasnogovornice Vesne Dovranić kako je financiranje propale tvrtke novcem poreznih obveznika odličan poslovni potez! Na činjenicu da je sud smješten u zgradu za koju se najam plaća osobi protiv koje su otvorene kaznene prijave glasnogovornica Ministarstva pravosuđa reagirala je na način da ih se to ne tiče, odnosno da "nije na Ministarstvu provjeravati pravni status potencijalnog zakupodavca".

Proizvoljni uvjeti

Prekršajni sud u Zagrebu do prije godinu dana bio je smješten u prostoru koji je dijelom bio u vlasništvu MUP-a, a dijelom Grada Zagreba. Odjednom se preselio u upravnu zgradu tvrtke Elektropromet d. d. u zagrebačkom naselju Siget. Nikom nije jasno kako i zašto je došlo do toga poteza, no ugovor o zakupu sklopljen je 10. veljače 2011. na rok od godinu dana. Cijena najma ugovorena je bez PDV-a (za 7100 kvadrata iznosi 350.000 kuna). Indikativan je i detalj ugovora po kojemu se nakon isteka najma od godinu dana ugovor može raskinuti ili Ministarstvo pravosuđa treba kupiti zgradu. Potpisivanje takvog ugovora o najmu zapravo je kupoprodaja na mala vrata u kojoj se, može se zaključiti iz odgovora V. Dovranić, svi uvjeti i cijena mogu proizvoljno ugovoriti. Malo je vjerojatno da bi Ministarstvo pravosuđa selilo cijeli sud (osim Prekršajnog, u istom prostoru je i novoosnovani Upravni sud za područje Grada Zagreba), s idejom da će preseljenje biti ograničeno na godinu dana, a da se potom ide na treću lokaciju.

– Riječ je o ugovoru koji je sklopljen sukladno članku 5. stavku 1. točki 5. Zakona o javnoj nabavi, a na temelju citirane zakonske odredbe naručitelji ne primjenjuju Zakon o javnoj nabavi na ugovore o stjecanju, zakupu ili najmu postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja se njih tiču, bez obzira na način financiranja – objašnjava se u odgovoru V. Dovranić od 20. veljače zašto, ako se Prekršajni sud već morao seliti, nije javnim natječajem pronašao novi prostor, odnosno po kojim je kriterijima odabir pao baš na zgradu Elektroprometa.

Posao ministara J. Kosor

No, u odgovoru na isto pitanje koji nam je glasnogovornica poslala 16. veljače (a potom molila da ga ne objavimo jer ga želi nadopuniti) tvrdi suprotno – da je tvrtka Elektropromet postala najmodavac prostora za Prekršajni sud tako što je izabrana na natječaju. U nastavku rečenice je pak citirala odredbe zakona koje dopuštaju da se aranžman o najmu sklopi diskrecijskim odabirom i izravnom pogodbom. Podaci koji se podudaraju u prvom i drugom odgovoru glasnogovornice Ministarstva pravosuđa su datum sklapanja ugovora (potpisala ga je državna tajnica po odobrenju bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića), cijena najma te da ga je odobrilo Povjerenstvo za imovinu Vlade Jadranke Kosor koje čine ministri (ne kaže koji). U Ministarstvu pravosuđa najam smatraju vrlo povoljnim "jer je Elektropromet d.d. uredio zgradu prema njihovim zahtjevima, uspostavio LAN mrežu, klimatizirao sve prostorije i opremio namještajem koji je dan sucima na korištenje bez naknade".

No, s kakvim je poslovnim subjektom Ministarstvo pravosuđa sklopilo posao dovoljno govori stranica Poslovna.hr gdje se o Elektroprometu navodi da je "subjekt u blokadi" i ozbiljno se preporučuje provjera.

Komentara 14

OB
-obrisani-
10:21 22.02.2012.

Prekršajni sud u zgradi čiji je vlasnik uz spominjanje Boga i domoljublja živio kao svoj na svome i odjednom snašel se s nizom prijava!

OB
-obrisani-
11:35 22.02.2012.

Hrvatska ide u dobrom smjeru ! Bolje biti bilo kakav lopov, nego pošteni građanin !

MA
masc
10:07 22.02.2012.

pa to curi na sve strane, bojim se da ovi u vladi nemaju dovoljno ruku da to sve začepe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije