Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Miljenko Puljić, ravnatelj zagrebačke Filharmonije, optužuje Berislava Šipuša za nezakonito poslovanje

Preko Filharmonije oprali 2 milijuna kuna

Miljenko Puljić i Berislava Šipuš
import
09.05.2006.
u 20:23

Komisija za nadzor Grada Zagreba utvrdila je da se u četverogodišnjem mandatu bivšeg ravnatelja Zagrebačke filharmonija Berislava Šipuša a Filharmonija je na gradskom proračunu nije provodio javni natječaj za javnu nabavu u vrijednosti više od 200 tisuća kuna, kako to propisuje Zakon o javnoj nabavi.

To izvješće Komisije dobio sam na početku mandata, a nekoliko je puta u Filharmoniju dolazio inspektor za gospodarski kriminal i razgovarao s djelatnicima potvrdio je za Večernjak ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić. On tvrdi da se sada javne nabave, kao i kupnja instrumenata, provode putem natječaja, uz odobrenje Upravnoga vijeća.

Nije bilo iznimki
Faksimili računa i ugovora koje posjeduje Večernjak jasno potvrđuje da u tim slučajevima Šipuš nije poštovao zakon. Od jedne je turističke agencije naručio organiziranje projekta Mexico, od 5. do 16. listopada 2005., za pedeset putnika, što je Zagrebačka filharmonija platila 501.958 kuna, a da nije proveden javni natječaj. Zamolili smo maestra Berislava Šipuša za komentar, a on je ironično kazao da neće, valjda, kupovati karte javnim natječajem, dodavši da je naše pitanje smiješno. Bio je uzbuđen i nije želio komentirati, kako je kazao, poslovnu dokumentaciju.

Međutim, zakon je vrlo određen, tvrde pravni stručnjaci. Točno je propisano kako se provodi javna nabava za svotu koja je veća od 20 tisuća kuna mora se provesti pozivni natječaj, a za svote više od 200 tisuća kuna javni natječaj. Postoje i iznimke, ali Filharmonija njima nije obuhvaćena.

Ugovori koje je Šipuš sklopio o kupoprodaji glazbala, flaute u vrijednosti od 9000 eura i flaute piccolo Keef Boston model 40 za 7000 eura, s Danijem Bošnjakom, inače u to vrijeme, u svibnju 2005., članom Upravnoga vijeća Filharmonije, pokazuju mnoge nelogičnosti.

Sporne flaute
Nije jasno zašto Filharmonija od Bošnjaka nije unajmila flaute, kao što radi s ostalim članovima ansambla, koji za iznajmljivanje svojih instrumenata Filharmoniji dobivaju oko 250 kuna mjesečno. Faksimili dokumenata pokazuju da u vrijeme maestra Šipuša nije bilo tako. Jasno je da nema nikakvog poslovnog opravdanja za izadatak od 16 tisuća eura za Bošnjakove instrumente.


Šipuš za izdatke nije koristio javne natječaje

Marija Zuber, ekonomistica po struci i članica tročlane komisije Grada Zagreba, potvrdila je nalaz od milijun i 918 tisuća kuna minusa Zagrebačke filharmonije na kraju 2005. godine. Za kupnju nekih instrumenata pogodbom, potvrđuje M. Zuber, maestro Šipuš imao je odobrenje mjerodavnoga državnog tijela, no za veći dio nije. Nepobitno smo utvrdili da se uglavnom nisu provodili javni natječaji za nabavu instrumenata, ali ni za ostale izdatke Filharmonije dok joj je na čelu bio B. Šipuš jasna je bila Marija Zuber, uz koju su u komisiji bili muzikolog i pravnik.


Instrumenti za 250 kuna mjesečno

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić ističe da se za potrebe ansambla kupuju instrumenti te da se provodi javni natječaj, a odluku donosi Upravno vijeće. Instrumenti se potom daju na korištenje članovima ansambla. Zakonom je točno utvrđeno koliko iznosi ta svota. M. Puljić kaže da gudači Filharmoniji za 250 kuna na mjesec iznajmljuju svoje instrumente te da je postupak u vezi s D. Bošnjakom vrlo čudan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije