Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radikalizam u BiH

Preko Facebooka traže rušenje križa na Humu

križ na humu
Foto: screenshot/youtube
1/2
15.02.2014.
u 15:36

Istražne agencije moraju već jednom otkriti tko stoji iza stalnih prijetnji o rušenju križa na Humu.

Od huliganskog i terorističkog napada na Mostar, u kojem je zapaljeno nekoliko zgrada institucija, prosvjedi su prešli u mirnu fazu. Ali zato rat i prijetnje doživljavaju svoju kulminaciju na društvenim mrežama.

Redakciji Večernjeg lista je upućeno nekoliko poruka preko e-pošte u kojima se upozorava na prijetnje rušenja križa na brdu Hum iznad Mostara. Jedna od prijetnji je upućena preko Facebook profila osobe pod imenom Karlo Grabovac.

Prijeteća poruka

- Ovo ruglo više Mostara je politički križ i nema ni najmanje veze s nekom duhovnošću. Dapače, pogrda je napravljena da bi fašistoidni i isprani umovi pokušavali utjecati na normalne građane ovog grada. Ovo će trebati razmontirati i otjerati na otpad. I to će biti prije nego sto mislite - napisao je Grabovac na svome profilu. U kasnijoj raspravi koja je uslijedila predlaže se i stavljanje eksploziva pod križ na brdu Hum. - Pola kile trotila... bi riješilo problem... - piše izvjesni Željko Zlatarević.

Naravno, nije dugo trebao čekati na odgovor Facebook prijatelja. - To je već uznemiravanje i grehota za prirodu. Dovoljno je samo Romima dopustiti i operušat će ga za dva sata i sve će uredno završiti na otpadu za reciklažu. Ima tu željeza i aluminija koliko hoćeš - odgovorio mu je Grabovac. Ovakve dijaloge posljednjih dana na društvenim mrežama nije teško naći. U Policijskoj upravi Mostar nam je rečeno kako oni znaju za ove prijetnje, te kako slične glasine već duže vrijeme postoje. - Mi svako malo imamo informacije ili dobivamo glasine kako će križ na Humu biti srušen ili miniran. Naravno da pratimo situaciju. Radi se o jako osjetljivom pitanju - rekao nam je načelnik PU Mostar Draženko Miletić. Inače, u nekoliko navrata uništavane su postaje na Križnom putu na brdu Hum. U tim napadima lomljeni su i bacani križevi i svi ostali simboli Katoličke crkve.

Vjerska netrpeljivost

Počinitelji su ostali nepoznati, a oštre reakcije javnosti na ovakve rušilačke pohode motivirane vjerskom netrpeljivošću su izostale. Naravno, zadnje prijetnje dobivaju poseban ton kada se uzmu u obzir događaji od prije sedam dana i paljenje zgrada u Mostaru. S druge strane, brojne udruge pozivaju na smirivanje napetosti i na rješavanje problema na miran i dostojanstven način. Brojni su dali potporu prosvjednicima i borbi za prava radnika, ali su i upozorili kako sve više radikalnih skupina želi manipulirati prosvjedima u cijeloj BiH.

>>U Mostaru pretučen predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH

>>Zbog nasilnih prosvjeda odgođeni posjeti stranih investitora FBiH

Komentara 126

SH
SAMOSTALNA HRVATSKA
17:08 15.02.2014.

Dragi Bosanci ili Bošnjaci problem vam je u vašim glavama u kojima obitava drug Tito . Morate otvoriti oči i sagledati realnost onu realnost koju niste vidjeli ni 1991 u Hrvatskoj. Ne možete se ponašati na način da je BIH BIH vaša država na koju ste se uknjižili 1/1 , šta su onda druga dva naroda možda podstanari . Vi bi željeli BIH kao nekad Jugoslaviju , samo da vi preuzmete ulogu Srba u njoj , a to neće ići . Smeta vam križ , znate zašto zato jer vam smeta sve ono što nas razlikuje odnosno što nas dijeli a to je ono tipično i posebno. Taj su problem imali i jugoslovenski komunisti pa su vidjeli kako je završilo. Ne možete ukinuti katolicizam on niče iz povijesti , a kultura iz kulta .

KB
Katolicki_Bayern_Muenchen
16:50 15.02.2014.

Ova zemlja nikada nece biti Muslimanska vahabijska Dzamahirija! Nikada! pa ni tada! AMEN!

HR
hruboj
17:05 15.02.2014.

Neprijatelji Hrvata, pa kad će vam biti jasno (sigurno nikad zbog genetske greške). Cijeli svijet je htio pomoći srbima i muslimanima da pobjede u ratu, bar jednom u povjesti, uvodeći embargo na uvoz oružja u Hrvatsku ! I..., ništa ii bez oružja Hrvate ne možete pobijediti, nikad ! Pa i da srušite križ, pojavit će se još križeva i kad ubijete i spalite iz pepela će niknuti još jače i ... i što reći nekom tko nema glave... ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije