Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvještaj Transparency Internationala

Prekinut pozitivan trend Hrvatske u percepciji korupcije

korupcija
arhiva VL
17.11.2009.
u 12:47

Prekidanje pozitivnog trenda sigurno nije ohrabrujuće i pokazuje da se reforme u javnoj upravi i sudstvu u Hrvatskoj trebaju još odlučnije provoditi.

Hrvatska je na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2009. godinu na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena sa 4,1, što je nešto niže od prošlogodišnjih rekordnih 4,4, iznijeli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Transparency Internationala Hrvatske.

Premda nije riječ o egzaktnim ocjenama koje se mogu u potpunosti uspoređivati i na temelju kojih se može tvrditi da se korupcija u nekoj zemlji povećava ili smanjuje, prekidanje pozitivnog trenda sigurno nije ohrabrujuće i pokazuje da se reforme u javnoj upravi i sudstvu u Hrvatskoj trebaju još odlučnije provoditi. Hrvatska je ocijenjena sa 4,1 i za 2007. godinu.

Hrvatska mora poduzimati još odlučnije korake želi li suzbiti korupciju kako ne bi ugrožavala poštenu tržišnu utakmicu i daljnji razvoj u svim segmentima društva te pravednu raspodjelu društvenog bogatstva. Za to postoji više uvjeta, počevši od rada na zakonodavnom okviru pa do primjene preglednih procedura u radu tijela javne vlasti.

Prema dosadašnjim iskustvima rast ocjene IPK-a od jednog boda rezultira rastom priljeva stranog kapitala od 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje i rastom prosječnog prihoda za čak četiri posto, procjenjuje Transparency International.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala najopsežnije je takvo svjetsko ispitivanje, provodi se od 1995., a ove godine obuhvaća 180 zemalja.

Komentara 9

KA
kajinx
14:46 17.11.2009.

Jednostavno rješenje: Prvo poslati u zatvor korumpirane sudce, pa onda političare. Ostalo će se srediti samo od sebe.

OB
-obrisani-
16:28 17.11.2009.

pitaj hebranga,,on za to nije nikad čul samo je jadan od starosti zaboravil o kojoj je zemlji govoril austriji ili hrvatskoj

MB
mr_brown
13:43 17.11.2009.

VL bilten Zajedničara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije