Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pregrada na tradiciji gradi dobru priču kontinentalnog turizma

Ove godine u Pregradi je bilo više od tisuću posjetitelja i oko sto sudionika
29. rujna 2014. u 12:28 1 komentara 627 prikaza
Branje grojzdja
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Djevojčica Ela Čuček i dječak Ivan Večerić proglašeni su najboljim malim beračima, a Zdenka Poljak iz kumrovečke etno - grupe Zvirek najberačicom te Zlatko Mihajlović iz KUD-a Potočanka najberačem na svečanoj završnici ovogodišnje manifestacije Branje grojzdja u Pregradi. Najboljim kolima proglašena su kola Burić iz Cigrovca.

Kraj berbe

Oni su izabrani između stotinjak sudionika krune manifestacije koja je ove godine trajala čak deset dana i obilovala brojnim događanjima. Riječ je o manifestaciji koja povorkom berača obučenih u narodne nošnje na središnjem pregradsko Trgu Gospe Kunagorske pokazuju običaje koji prate uzgoj vinove loze, točnije kraj berbe i početak podrumarenja na tradicijski način. Tako Pregrađani već 44 godine uzdižu na razinu svečanosti jedan sezonski posao zanimljiv svima - branje ili trganje grožđa. Naime, to u Pregradi, ali i svugdje gdje se ljudi bave vinogradarstvo simbolizira obilje i s tim povezanu radost življenja, ali u Pregradi za uzdizanje ovog posla na razinu svečanosti postoji i poseban razlog: vinogradi na brežuljcima oko Pregrade nisu puka slučajnost i želja za stvaranjem mošta i vina jer da se to u ovom kraju radilo oduvijek svjedoče arheološki nalazi iz pretkršćanskog doba. Pregrađani kažu da se loza i vino spominju i u tumačenju reljefa boga Mithre pronađenog u Plemenšćini.

Dolaze turisti

Direktorica tamošnje Turističke zajednice Karolina Hostić kaže da povorku zaprežnih kola godišnje prati između tisuću i 1500 gledatelja.

- Ovo je pregradski simbol i svakako će se nastaviti jer dolaskom sve više turista, nakon što nam je uz pomoć Županije i promidžba bila jača, govori da se oko ove manifestacije može razviti dobra priča kontinentalnog turizma - kaže gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Župan Željko Kolar, koji je podijelio nagrade najboljima, pohvalio je i program ‘kakvog se ne bi posramili niti u jednom velikom gradu u Hrvatskoj’.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?