Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUXELLES I LONDON UREĐUJU SVOJE BUDUĆE ODNOSE

Pregovori o Brexitu: riješena sva pitanja osim ribarenja

Francuski ribar - ilustracija
Foto: REUTERS
1/2
01.12.2020.
u 14:27

UK želi da brodovima iz EU bude dopušteno loviti što manje ribe u britanskim vodama

Pregovori o budućim odnosima Europske unije i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita i nakon prijelaznog razdoblja koje istječe za mjesec dana ušli su u novu fazu napetosti u kojoj je navodno sve manje-više spremno za dogovor, osim ribarstva.

Britanci poručuju da se dogovor može postići u sljedećih nekoliko dana ako im EU izađe ususret u pitanju ribarenja, a EU je na stavu da maksimalno može pristati na 15-postotno do 18-postotno smanjenje u količini ribe koju bi ribarski brodovi iz EU nastavili loviti u britanskim vodama. Britanci, čini se, žele taj postotak još popraviti u svoju korist. U početku su navodno tražili da 80 posto ulova koji je tradicionalno pripadao ribarima iz EU ubuduće pripadne britanskim ribarima.

– Kao neovisna obalna država želimo imati kontrolu nad našim vodama. Ne mislim da je nerazumno to što tražimo od Europljana da uzmu u obzir tu činjenicu – rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Pregovori se vode o budućim odnosima, i to je druga faza pregovora o Brexitu, nakon što su u prvoj fazi dogovoreni sami uvjeti izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Ti su uvjeti uključivali prijelazno razdoblje u kojem sve ostaje isto kao prije Brexita, i to prijelazno razdoblje završava 31. prosinca, tako da uvjete budućih odnosa, tj. prave, konačne uvjete Brexita, treba ispregovarati i ratificirati do tada. U suprotnom, odnosi UK i EU padaju na neregulirano, kaotično područje koje svi žele izbjeći, ali koje se neminovno približava ako pregovarači tapkaju na mjestu.

Druga teška prepreka tijekom pregovora uvjet je da Britanci i nakon Brexita i prijelaznog razdoblja pristanu usklađivati dio svojih zakona s regulativom Europske unije, kako se ne bi dogodilo da se tako blizu izvan EU pojavi nelojalna konkurencija jedinstvenom europskom tržištu. Čini se da je dogovor po tom pitanju vrlo blizu, bliže nego dogovor o ribarstvu

Komentara 4

BR
Branitelj2020
14:46 01.12.2020.

Ovaj člank je klasična laža vijest (eng. fake news). Ništa još između V. Britanje i EU nije dogovoreno i šanse su 99,99% da dogovora neće biti.

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
18:16 01.12.2020.

I to će se pod mus riješiti pod uvjetom da se može s trozupcom loviti, ali na dah.

Avatar EtTore
EtTore
16:21 01.12.2020.

Kad pocinje SEZONA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije