Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUKLEARNI PROGRAM

Pregovori Irana i 'šestorke' ulaze u završnicu

Nuklearno
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.11.2014.
u 10:53

Teheran kategorički odbacuje zapadne optužbe o vojnoj dimenziji njegovog nuklearnog programa i zahtjeva brzo ukidanje sankcija određenih nizom rezolucija Vijeća sigurnosti

Za utorak je u Beču najavljen početak završnog kruga pregovora Irana i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska plus Njemačka), kako bi do 24. studenog, roka određenog u srpnju ove godine, postigli trajan sporazum, kojim bi se prekinule gospodarske sankcije Iranu, a Teheran prekinuo svoj sporni nuklearni program. ''Šestorka“ želi trajan sporazum s Iranom koji bi mu omogućio prihvatljive nuklearne aktivnosti, a Zapadu otklonio strahovanja o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog nuklearnog programa.

Teheran kategorički odbacuje zapadne optužbe o vojnoj dimenziji njegovog nuklearnog programa i zahtjeva brzo ukidanje sankcija određenih nizom rezolucija Vijeća sigurnosti, koje nanose veliku štetu iranskom gospodarstvu. Austrijski i drugi strani mediji navode kako su razlike između dviju pregovaračkih strana velike i nakon gotovo jednogodišnjeg pregovaranja iza zatvorenih vrata u Beču, koje je postiglo napredak ali nije, barem do sada, polučilo željeni rezultat.

Dodaju kako je vrlo vjerojatno da pregovori neće završiti u predviđenom roku i da je izgledan njihov daljnji produžetak. Spominje se i mogućnost novog privremenog sporazuma, po uzoru na onaj postignut lani u studenome između Irana i ''šestorke“.Prema jučerašnjoj izjavi višeg američkog dužnosnika,Iran i šest svjetskih sila nisu razmatrale mogućnost produžetka pregovora o iranskom nuklearnom programu, unatoč činjenici da rok za postizanje dogovora ističe sljedeći tjedan.

Austrijski radio i televizija ORF navodi kako će ovaj tjedan u Beč doći i američki državni tajnik John Kerry kako bi pregovaračima bio ''vjetar u leđa“ u traženju konačnog rješenja sukoba između Irana i Zapada, koji traje već više od desetljeća.

>>Objavljen ISIL-ov manifest: Putinu nude pakt u zamjenu za nuklearni program

>>Iran obuzdava nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija
 

Komentara 18

KO
kojesta
12:11 18.11.2014.

bez irana ne mogu ameri srediti isil i zato je samo logicno da se sankcije iranu konacno ukinu, koliko je narod zbog toga pretrpio stete, ne pise nitko. ako se ovako nastavi dalje, iran, rusija i kina imat ce (vec imaju) jace veze, pa i na nuklearnom podrucju. dakle, zapad se mora konacno odluciti sto hoce.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:33 18.11.2014.

Ne radi se o nilkakvim pregovorima nego o odradjivanju prljavih poslova za Cionisticki rezim u Izraelu, za kojeg jaki Iran predstavlja prepreku nametanja hegemonije na bliskom istoku. Jedino sto je Izraelu ostalo nakon debakla u Libanonu 2006 i najnovijeg fijaska u Gazi je ilegalno nuklearno naoruzanje o kojemu se ne smije uopce razgovarati. Ukoliko iti jedna bliskoistocna drzava dodje do stupnja razvoja da je u stanju u kratkom roku ako to pozeli poravnati tu ilegalnu prednost cionista, tvorevina zasnovana na etnickom ciscenju Palestinaca pada. Padom cionizma brzo bi i Saudijski rezim pao a nakon toga i cionisticko-bankarski petrodolar bi kolabirao.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
12:08 18.11.2014.

Iranska vojska je izasla izvan iranskih granica negdje 1800 i neke godine kad su u Afganistanu napali Engleze. Engleska, americka francuska i ostae vojske su stalno izvan svojih granica. Prestanite nam smirglat usi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije