Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABORSKI MANDATI

Preferencijalni glas partnerima HDZ-a podebljava mjesta na listama

Ivan Tepeš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.07.2015.
u 22:10

Morat će u igru ubaciti i prepoznatljiva imena

Mogućnost preferencijalnog glasa koja će se nakon europskih izbora prvi put primijeniti i na parlamentarnima koalicijskim partnerima HDZ-a na listama će donijeti više mjesta nego što bi inače dobili. Riječ je o takozvanim neizglednim mjestima, pozicioniranima nisko na listi, s kojih će u Sabor biti moguće ući samo ako kandidat bude izabran preferencijalnim glasovima.

Kandidat i Đapić?

Tako bi HDZ-ov strateški partner HSS mogao dobiti četiri izgledna mjesta na listama sa sigurnim ulaskom u parlament, a u još šest izbornih jedinica po jedno neizgledno mjesto. HSS bi, dakle, na listama mogao imati 10 kandidata. Dogovor između HDZ-a i HSS-a o broju mandata koje im je HDZ voljan omogućiti na koalicijskim listama još nije konačan pa zato ni u jednoj stranci ne potvrđuju, ali odveć i ne demantiraju ovu informaciju. Iako je sporazum već trebao biti postignut, navodno se otegnuo upravo zbog broja mandata. Prema našim informacijama, HDZ im je navodno voljan dati četiri mandata, a HSS traži šest izglednih. Moguće je da će se naći na pet ili će konačni dogovor biti četiri izgledna i šest neizglednih mjesta.

HSLS je pak samim ulaskom u HDZ-ovu domoljubnu koaliciju dogovorio tri saborska mjesta, a kako doznajemo, u još dvije ili tri izborne jedinice dobit će dva ili tri neizgledna mjesta. I HSP dr. Ante Starčević, kao HDZ-ov treći najjači partner, izgleda, može računati na tri mandata u parlamentu i na još dva ili tri mjesta na listama kojima ulazak u Sabor mogu donijeti samo preferencijalni glasovi. Preostala četiri manja partnera – BUZ, Hrast, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka – teško da mogu računati na neke velike dogovore s HDZ-om.

Kako bi privukle glasove birača, sve će stranke u igru morati ubaciti i prepoznatljiva imena kako bi iskoristile mogućnost preferencijalnog glasa. Tako se, primjerice, čuje da bi kandidat HSP-a AS u četvrtoj izbornoj jedinici na HDZ-ovoj koalicijskoj listi trebao biti Ante Đapić. U HSP-u AS tu informaciju nisu ni potvrdili ni demantirali, nego je šef te stranke Ivan Tepeš rekao da su otvoreni za sve razgovore.

– Nemojmo raditi ražanj dok je zec još u šumi – odgovorio je Tepeš pak na pitanje o dogovorima s HDZ-om.

Zajedno na Alki, Oluji...

Šef HSS-a Branko Hrg kaže da se njegova stranka uvelike zalagala za uvođenje preferencijalnog glasovanja te da su i sudjelovali u prikupljanju potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog zakona (nije ga bilo jer nije prikupljeno dovoljno potpisa). Pregovore s HDZ-om nije želio komentirati, nego je kratko poručio da će sve biti u redu.

Iako HDZ-ova domoljubna koalicija nastupa u sastavu osam stranaka, a u kolovozu bi se šefovi najvećih stranaka te koalicije trebali zajedno pojavljivati na svim značajnim društvenim događajima (Alka, Oluja, Velika Gospa...), ipak će HDZ-ovi partneri voditi i svoje kampanje. Osim toga, i kandidati koji će se boriti za preferencijalni glas morat će na neki način personalizirati svoju kampanju. HSS će tako uz kampanju u kojoj će sudjelovati s HDZ-om osmisliti i svoju. Očito će tim putem ići i ostali HDZ-ovi partneri.

>> SDP traži jedan preferencijalni glas i kvotu od 10 posto, ukidanje nositelja liste i žensku kvotu

Komentara 9

Avatar mili99
mili99
23:41 20.07.2015.

Hdz je pobjedio na svim izborima zaredom, parlamentarni ce biti samo kruna te pobjede.

Avatar mili99
mili99
23:39 20.07.2015.

Ujedinjena desnica ce uvjerljivo pobjediti lijevu koaliciju. Sdp nema šanse uopce na izborima.

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
08:25 21.07.2015.

jedva čekam da ne trebamo više slušati priče milanovica, grcica i ostale ekipe kulturnjaka pod utjecajem alkohola..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije