Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EuroBirdwach 2015

Predstojeći je Vikend promatranja ptica

ptice
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
02.10.2015.
u 15:00

Broj uočenih ptica u Hrvatskoj dostavit će se europskom centru, a lani je u 38 zemalja Europe i srednje Azije organizirano 1.184 događaja i promatranja, u kojima je sudjelovalo više od 33.000 osoba

Organizacija BirdLife International poziva sve diljem svijeta da se uključe u “EuroBirdwach 2015” – Vikend promatranja ptica (i zapanjujuće seobe) koji je 3. i 4. listopada. Sudjeluje 37 europskih i srednjeazijskih zemalja, a u Hrvatskoj akciju već 20-ak godina koordinira Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

– Milijuni ptica ovih će tjedana napustiti Europu i otići u svoja afrička zimovališta. Stoga BirdLife International poziva stanovništvo na promatranje i prebrojavanje ptica. Promatračnice i informativne točke moći će se pronaći diljem kontinenta i svatko će moći nešto naučiti, ili podijeliti svoja znanja o seobi i putovima seobe ptica – kazuje nam koordinator akcije u Hrvatskoj Siščanin Željko Vasilik.

Broj uočenih ptica u Hrvatskoj dostavit će se europskom centru, a lani je u 38 zemalja Europe i srednje Azije organizirano  1.184 događaja i promatranja, u kojima je sudjelovalo više od 33.000 osoba.  Viđeno je oko 7,5 milijuna ptica, najviše otkad se akcija organizira.

Cilj je Vikenda promatranja ptica podići svijest o čudu ptičje seobe i potrebama ptica selica, kako za gniježđenja u Europi, tako i tijekom seobe preko Sredozemlja i zimovanja u Africi.

– Tijekom proteklih prebrojavanja BirdLife Internationalovo istraživanje pokazuje kako godišnje na Sredozemlju bude ubijeno oko 25 milijuna ptica selica. U Hrvatskoj je srednje procijenjeni broj ubijenih ptica selica oko 510.000 na godinu – kazuje Vasilik.

Ovogodišnju akciju koordinira Nizozemsko društvo za zaštitu ptica, koje je preuzelo ulogu europskog centra za prikupljanje i obradu podataka. Kako se uključiti u Vikend promatranja ptica možete pronaći na www.eurobirdwatch.eu i www.ptice.hr.

Komentara 1

OS
osica
16:16 02.10.2015.

"Ima li koji orao" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije